Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Ivo Josipović razgledao je večeras novi postav Mineraloško-petrografskog odjela u Hrvatskome prirodoslovnom muzeju i time se pridružio brojnim građanima hrvatskoga glavnog grada, ali i onima diljem Hrvatske, za koje je tijekom večeri pa do jedan sat poslije ponoći otvoreno više od 160 muzeja i ustanova u 74 grada i mjesta u svim hrvatskih regijama.


S novim postavom toga dijela muzeja predsjednika Josipovića upoznao je muzejski savjetnik Drago Bukovac, a u predsjednikovoj pratnji bili su i ravnateljica Tatjana Vlahović, predsjednikovi savjetnici i pročelnik Gradskoga ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić.

Vezani članci Suradnja Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića - 6 Što bi to bila "tvrda kohabitacija" i kako će izgledati u praksi? Prvi test uslijedit će već nakon inauguracije Diljem Hrvatske održana Noć muzeja (Foto: Dnevnik.hr) Čekalo se u redovima, muzeji su bili puni, a zanimanje su pokazale sve generacije

Nakon obilaska predsjednik Josipović novinarima je izjavio kako Zagreb ima prekrasnih muzeja te da je 'Noć muzeja' jedna od akcija koju svakako treba poticati i pohvaliti.

Istaknuo je da je i ove godine ugodno iznenađen brojem mladih ljudi koji su posjetili ovaj muzej, te kako je vidio dolazeći na Gornji grad da je ista situacija i pred drugim muzejima, te da 'fama' da mlade ljude ne zanima ništa osim, primjerice, disko klubova ili nekih drugih oblika zabave, očito ne stoji.

Josipović misli da je sve što se građankama i građanima nudi u sklopu 'Noći muzeja' sjajno, te je iskreno čestitao organizatorima i izrazio im punu potporu.

Na novinarsko pitanje nije li veliko zanimanje posjetitelja i svojevrsna poruka, Josipović je odgovorio da to pokazuje da kultura traži odgovarajući 'marketing'.

Podsjetio je i na neke koncerte ozbiljne glazbe te na Muzički biennale koji, rekao je, svaki put kroz desetak dana trajanja okuplja uglavnom mlade ljude, ali i sve generacije.

Prema tome, istaknuo je, marketing u kulturi jako puno znači, a mi tu baš uvijek nismo najbolji pa na tome očito možemo i večeras nešto učiti.

Predsjednik je na molbu novinara komentirao i večerašnju rukometnu utakmicu reprezentacija Hrvatske i Srbije rekavši da ju nije gledao jer je putovao iz Dalmacije, tek dva-tri puta bacio pogled kada je bila prilika i kratko rekao: 'To je sport'.

Nakon Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja predsjednik Josipović posjetio je još nekoliko gornjogradskih muzeja. (Hina)