Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Ivo Josipović smatra kako je realno očekivati da Hrvatska u lipnju završi pregovore o ulasku Hrvatske u EU jer je, kako je kazao danas na Pantovčaku, napravila vrlo važne pomake u ispunjavanju mjerila.


Odgovarajući na pitanja novinara u sklopu tradicionalne 'kave s građanima' Josipović je izrazio uvjerenje da će Europska komisija pozitivno ocijeniti izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavljima 23. Pravosuđe i temeljna prava i 8. Tržišno natjecanje.

Vezani članci Tunogojilište USKOK preuzeo slučaj jeftinog uvoza tune, u sve upetljane i tvrtke Ante Gotovine Napokon usuglašen protokol Oluje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Usuglašen protokol Oluje: Govori na Trgu pa odlazak na Tvrđavu

>> Kosor: Milanović svaki dan kaže nešto od čega ostanemo zaleđeni

'Hrvatska je u stvarima koje traži EU napravila vrlo važne pomake. Oni se zaista mogu prikazati brojkama. Naravno, ovisi o europskim zemljama, o Europskoj komisiji, kako će oni to ocijeniti. Ja vjerujem da će ocijeniti dovoljnim da nam se da podrška da nam se put u Europu otvori u cijelosti i zatvore pregovori', rekao je Josipović te na pitanje novinara odgovorio kako misli da je realno da Hrvatska u lipnju završi pregovore.

Upitan kako komentira nezadovljstvo saborskih zastupnika činjenicom da su s izvješćem prvo bili upoznati veleposlanici zemalja EU, a ne javnost i Hrvatski sabor, Josipović je odgovorio kako pretpostavlja da su rokovi diktirali takav slijed događaja te izrazio uvjerenje da će Vlada sadržaj izvješća predstaviti i javnosti.

'To je jedan kontinuirani put'

'To je nešto što je dio našeg pristupnog puta, slika nas samih i svi građani, ne samo zastupnici, imaju pravo znati o čemu se radi', rekao je.

Na pitanje novinara odgovorio je da samo izvješće nije vidio, ali da zna njegov sadržaj. 'To je jedan kontinuirani rad. Vidite da sam puno putovao po svijetu, i uvijek sam imao neku pripremu, podatke. Tako da mi je sadržaj poznat', kazao je.

Na ponovljeno pitanje je li normalno da diplomati kroz izvješće vide koje se sve istrage provode u zemlji, a hrvatska javnost ne, Josipović je odgovorio kako se o svemu tome, manje-više, pisalo u medijima, a da su neke stvari i povjerljive naravi.

'Mislim da se o svemu više-manje pisalo i po medijima, a neke stvari su povjerljive naravi, ne može se ići s onima koje su tajne, a tu moramo znati da pitanje tajne veže i diplomate', rekao je.

'Ne treba imati iluziju da se nekim političkim sredstvima može utjecati na presudu'

Upitan o haaškim presudama generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te izgledima žalbe, Josipović je kazao kako je cijeli žalbeni postupak u rukama obrane te da tu 'ne treba imati iluzije kako se nekim političkim sredstvima može utjecati na drukčiju presudu nego što je bila prvostupanjska'.

'Teško je reći kakvi su izgledi, naravno, a još jednom ističem, u prvom redu obrana - dakle branitelji - maksimalno moraju odraditi svoj posao. Država je tu da pomogne u prvom redu dokumentima i različitim dokazima', rekao je.

Josipović je u svome uredu danas primio više udruga građana, među njima i Udrugu udomitelja za djecu Varaždinske županije 'Zipka', Udrugu udomitelja 'Nada' iz Ivanca te Udrugu osoba s Down sindromom 'Trisomija 21' iz Zagreba. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju