Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za današnjeg posjeta Vukovaru predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović progovorio je i o odluci Ustavnog suda o puštanju bivšeg premijera Ive Sanadera iz remetinečkog pritvora koja se prvi put u povijesti Hrvatske nije provela.


'Odluke Ustavnog suda moraju se provoditi. U slučaju Sanader mora se samo vidjeti koji je sadržaj odluke Ustavnog suda, je li riječ o novom ili starom predmetu', rekao je Josipović poručujući da građani i dalje moraju vjerovati Ustavnom sudu i njegovim odlukama. Najavio je i da se s dodjeljivanjem mandata za sastav vlade nema više što čekati, ali i da se mora poštovati propisana procedura. Od nove vlade i Sabora očekuje da donesu nove zakone koji će pojednostaviti ishodovanje svih potrebnih dozvola za nove investicije.

Vezani članci Nikola Mažar Jandrokovićev izaslanik u Vukovaru: "Penava mi je zabranio da govorim" Ilustracija Rušio i uništavao spomenike na pravoslavnom groblju: Nastradalo kulturno dobro, slijede kazne

'U Vukovaru sam čuo nekoliko zanimljivih projekata, ali i ovdje se pojavljuje ta papirologija koja sve to usporava i otežava. Vrijeme da se sve te odluke pojednostave, posebno kad je riječ o investicijama koje donose novo zapošljavanje', poručio je Josipović.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo upoznao je predsjednika Josipovića s planovima za gradnju termoelektrane na plin i pogona za proizvodnju etanola u Vukovaru. Riječ je o ulaganjima od oko 800 milijuna eura.

Odgovarajući na novinarski upit o mogućem povlačenju tužbe za genocid protiv Srbije, Josipović je rekao da o tome još uvijek nitko ne razmišlja, ali i da je krajnja odluka na Vladi RH. Ponovio je da se ponekad mnogo više toga može dobiti u pregovorima nego u sudskom postupku. Na upit novinara predsjednik RH komentirao je i uhićenje čelnika nogometne sudačke organizacije i visokih dužnosnika HNS-a.

'Za svog boravka u SAD-u progovorio sam o stanju u hrvatskom sportu, poslije čega sam prozivan. Sudske presude i najnoviji sudski postupci, nažalost, pokazuju da sam bio u pravu. Vrijeme je da se korupcija makne i iz sporta kao i iz cijeloga našega društva', poručio je Josipović.

Predsjednik je upoznat i s namjerom gradskih čelnika da se u Vukovaru povodom skore obljetnica završetka mirne reintegracije sagradi Centar za mir i nenasilje na europskoj razini. Tijekom svog posjeta Josipović je nazočio i predstavljanju projekta pod nazivom 'Odaberi sport' koji se održava u organizaciji Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Hrvatske olimpijske akademije, udruge 'Pokret – aktivan i zdrav' te Grada Vukovara. Organizirana je i kava s građanima u Gradskoj kavani kao i posjet tvrtki Anđelo koja se bavi krojenjem i šivanjem gornjih dijelova obuće za njemačko i talijansko tržište i koja zapošljava 95 radnika. (Agencija VLM)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju