Kolinda Grabar-Kitarović i Ivo Josipović (Foto: Robert Anic/PIXSELL)
Kolinda Grabar-Kitarović i Ivo Josipović (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Foto: Robert Anic/PIXSELL

Duša me boli kad Hrvatsku nazivaju ustaškom, a sve Hrvate ustašama, poručio je putem Facebooka Ivo Josipović i dodao kako za nepravedne generalizacije dobar dio odgovornosti snosi i Predsjednica.


Efraim Zuroff, direktor Centra Simon Wiesenthal, optužio je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da pokušava rehabilitirati neke od najgorih zločinaca Drugog svjetskog rata zbog izjave koju je dala za vrijeme posjeta Argentini kako je "ponosna na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu".

Vezani članci Ivo Josipović (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) "Predsjednica Republike, vidjeli smo više puta, prekrasno pjeva! Mogla bi pokazati i pijanističke vještine, evo, da je podsjetim..." Ivo Josipović (Foto: Dnevnik.hr) Josipović nakon kritika upućenih Grabar-Kitarović: ''Volio bih da me Predsjednica tuži, to bi bio zanimljiv postupak''

"Ako je to točno, očito ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobjegli u Argentinu da bi izbjegli kaznu i koji su 'dijelili sudbinu svog naroda tijekom bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima'", poručio je u pismu.

Predsjednica mu je odgovorila kako odbacuje njegova, napisala je, promašena tumačenja njezine izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima.

"Naglašavam kako ista nije ni na koji način u suprotnosti s mojim vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", poručila je, a na cijelu situaciju se putem Facebooka osvrnuo bivši predsjednik Ivo Josipović.

"Duša me boli kad Hrvatsku nazivaju ustaškom, a sve Hrvate ustašama. Posebno kada znam koliko je Hrvata herojski poginulo boreći se protiv Hitlera, Musolinija i ustaša. Ali, za nepravedne generalizacije dobar dio odgovornosti snose predsjednica, Vlada i svi oni koji tako često relativiziraju ili čak rehabilitiraju ustaštvo. Zato, bilo bi bolje da predsjednica, umjesto da piše Zuroffu, bude jasna i 'otkanta' likove poput Argentinca Frkovića koji bi antifašizam izbacio iz našeg Ustava. Na onakav govor, morala je reagirati, ne pobožno ga slušati i podilaziti mu u u svom govoru", napisao je Josipović na Facebooku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju