Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Ivo Josipović komentirao je u petak navečer izbor srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića za predsjednika Opće skupštine UN-a te je uz čestitke iznio je i očekivanja 'da novoizabrani predsjednik korektno obavlja svoj posao na zadovoljstvo svih država svijeta'.


'Za one koji prate međunarodne odnose Jeremićev izbor nije iznenađenje s obzirom na odnos snaga i pokret nesvrstanih u kojemu je Srbija vrlo aktivna,' kazao je Josipović za večerašnjeg posjeta Slavonskome Brodu gdje je bio na svečanom otvaranju 48. Brodskog kola.

Hrvatsku potporu izboru litvanskog veleposlanika koji je također kandidirao za to mjesto Josipović je objasnio ranije danim obećanjem. ' Srbija je izašla naknadno sa svojom kandidaturom i mi ga nismo mogli podržati iz dobrih običaja koji vladaju u skupinama iz kojih se obavlja izbor', kazao je hrvatski predsjednik. 'Javnost se sigurno prisjeća i nekih nesporazuma koje smo imali s Jeremićem, no nadam se kako to neće biti zapreka dobroj suradnji', dodao je Josipović.

Vezani članci Andrej Plenković i Zoran Milanović Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost i dalje je na čekanju. Državni vrh se prepire, a bivši dužnosnici otkrivaju kakva je prije bila praksa Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske Josipović otkrio je li njega SOA obavještavala o istragama i poručio: "Načelno ni premijer ni predsjednik ne bi o tome smjeli raspravljati. Ali postoje slučajevi...''

>> Prisjetite se što je Vuk Jeremić govorio o Hrvatskoj

Srbijanski ministar vanjskih poslova izabran je u petak za predsjednika Opće skupštine UN-a pobjedivši protukandidata litvanskog veleposlanika u UN-u Daliusa Cekuolisa za kojega je glasovala Hrvatska. Od 193 zemlje članice UN-a, za šefa srbijanske diplomacije glasovalo ih je 99, a za Cekuolisa 85.

Jeremić će Općom skupštinom UN-a predsjedati od rujna ove godine do rujna 2013. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.