Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Republici Srpskoj

'Josipović nosi Dodiku poruku mira'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Josipović prvi je hrvatski predsjednik koji će posjetiti Republiku Srpsku. Posjet nije služben, poručuju s Pantovčaka, no bez obzira na to što predsjednik ide tamo zbog tamošnjih Hrvata, susrest će se i s Miloradom Dodikom. Oko tog posjeta zasigurno će se podići dosta prašine.

Ivo Josipović nakon EU konferencije u Sarajevu u društvu Borisa Tadića, Filipa Vujanovića i članova BiH predsjedništva produžit će i do Republike Srpske. Tamo ide, kaže, zbog Hrvata. No dočekat će ga i Milorad Dodik premijer Republike Srpske iz koje je u proteklom ratu etnički očišćeno gotovo 200 tisuća Hrvata. 'Njegova je glavna poruka poruka je mira, poruka je održivog povratka na područja na kojima su Hrvati živjeli prije rata. Milorad Dodik će biti na nekim od ovih lokacija kako bi on sa svoje strane dao potporu upravo onome što predsjednik želi a to je povratak Hrvata. Predsjednik neće ići u institucije Republike Srpske', kaže Joško Klisović, predstojnik Ureda predsjednika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Službeni posjet Slavonskom Brodu Milorad Dodik: Nevine žrtve zaslužuju ispriku Slika nije dostupna Previranja u BiH Inzko suspendirao zakon RS, Dodik to neće poštovati

Bivšem predsjedniku Mesiću posjet Republici Srpskoj bio je doslovce nezamisliv. Milorad Dodik za njega je kao crvena krpa. Doslovce mu je prijetio i vojskom ako Dodik raspiše referendum o ocjepljenju. Josipovićev posjet Republici Srpskoj, kako je on naziva, umjetnoj tvorevini u BiH, nije želio komentirati isto kao ni Vladimir Šeks. Tenzije između vladajućih i predsjednika nikad nisu bile zaoštrenije. Ipak o odlasku u Republiku Srpsku predsjednik kaže obavijestio je premijerku. 'To je njegova stvar, on je sukreator vanjske politike, on sam donosi odluke i to je njegova osobna stvar, kud ide i s kim se sastaje. Recimo ja ne bi išao', istaknuo je potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak.

Njegov kolega iz HDZ-a i saborski zastupnik Andrija Hebrang, tvrdi kako bi se sastao s Dodikom, ukoliko bi to bio interes Hrvata u BiH. Kao sukreator vanjske politike predsjednik Josipović, tvrdi bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula, mora biti prisutan kada je u pitanju politika prema BiH. 'Pristup da neka poglavlja zatvara imamo primjer odlaska u Ahmića a kad neka poglavlja otvara to je odlazak u Banja Luku gdje bi trebao razgovarat i s čelnicima republike srpske. Ostavljati stvari neiskomunicirane ne može nikome poslužiti', smatra Picula.

'Važno je početi s regionalnom inicijativom, da smo mi zemlje u regiji spremne preuzeti odgovornost za svoju regiju, i to je dobar potez', kaže HNS-ovka Vesna Pusić. Predsjednikov domaćin biti će biskup Komarica, koji već godinama traži pomoć za Hrvate u BiH kojima je život tamo, poručuje, iznimno težak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene