Josip Klemm (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)
Josip Klemm (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)

Josip Klemm na Županijskom sudu opet porekao da je iz svoje tvrtke izvukao gotovo tri milijuna kuna i utajio 593 tisuće kuna poreza, već tvrdi da je bio žrtva tadašnjeg SDP-ovog državnog vrha.


Josip Klemm, vlasnik zaštitarske tvrtke Klemm security i čelnik braniteljske Udruge specijalne policije, u svojoj je obrani na zagrebačkom Županijskom sudu u srijedu ponovno porekao da je od 2005. do 2007. iz svoje tvrtke, uz pomoć optuženika koji su ranije priznali krivnju i nagodili se s tužiteljstvom, izvukao gotovo tri milijuna kuna i utajio čak 593 tisuće kuna poreza.

Vezani članci Paul Manafort (Foto: AFP) Bivši voditelj Trumpove kampanje osuđen na tri i pol godine zatvora zbog utaje poreza i prijevare Andrija Jarak javlja kakvo je stanje sa uhićenjima USKOK-a u vezi utaja poreza (Foto: Dnevnik.hr) Novi detalji akcije: Zbog utaje 7,2 mil. kuna poreza uhitili 14 osoba, prvoosumnjičeni nedostupan policiji

U svojoj opsežnoj obrani Klemm je, među ostalim, kazao i da je bio žrtva nekadašnjeg SDP-ova državnog vrha zbog angažmana u braniteljskim udrugama.

Tužiteljstvo tvrdi da je Klemm od veljače 2005. do ožujka 2007. osmislio način na koji će iz svoje tvrtke "neosnovano obavljati isplate u svoju korist" pa je "nalagao neosnovana plaćanja sa žiro-računa" na račune drugih tvrtki koje su mu, prema ranijem dogovoru, izdavala račune za neobavljene usluge.

Svi Klemmovi suoptuženici ranije su osuđeni nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom, a posljednji je to učinio Leonard Valent koji je godinu zatvora zamijenio radom za opće dobro. Prije njega sporazumno su osuđeni Radovan Štetić, Hrvoje Zorovac, Tomislav Matanić i Silvio Golubovac.

Najpoznatiji među Klemmovim suradnicima, Štetić, bio je jedan od osumnjičenih pripadnika tzv. zagrebačke zločinačke organizacije iz 90-tih, koji je kasnije odgovarao i zbog prevare, osnosno izvlačenja novca u slučaju u kojem je jedan od osumnjičenih bio sin šefa zagrebačke policije Saša Burušić.

Istraga navodnih Klemmovih "financijskih malverzacija" pokrenuta je još 2014. no on tada nije uhićen jer je u tužiteljstvu iznio tzv. aktivnu obranu, tvrdeći da se može osjećati krivim ako je svoju tvrtku oštetio neznanjem, ali da nikada ne bi oštetio državu.

Nakon podizanja optužnice u svibnju 2015. Klemm, tada jedan od vođa prosvjeda hrvatskih branitelja u Savskoj ulici 66, Hini je kratko rekao da se "raduje optužnici".

U lipnju prošle godine Klemm je zajedno s pročelnikom zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivicom Lovrićem i voditeljem Holdingove podružnice Sportski objekti Dragutinom Kosićem optužen za lihvarski ugovor u vezi transfera košarkaša Darija Šarića te zapošljavanja u Ciboni na račun Zagrebačkog holdinga. (Hina)