Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI CROBAROMETAR

Među građanima rastu optimizam i dobra volja, a kako su zadovoljni političarima? U jednu stvar gotovo nitko ne sumnja

Aktualno Galerija CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 18 CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 18 Foto: Dnevnik Nove TV CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 17 CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 17 Foto: Dnevnik Nove TV CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 16 CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 16 Foto: Dnevnik Nove TV CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 15 CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 15 Foto: Dnevnik Nove TV +14 CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 14 Galerija 1/19 >>
Dnevnik Nove TV donosi tradicionalno mjesečno istraživanje Crobarometar za prosinac 2022.

Svjetsko nogometno prvenstvo je iza nas, blagdani pred nama, a to se osjeti i na rezultatima ovomjesečnog Crobarometra, jer u društvu, čini se, raste optimizam i dobra volja.

Nije na rekordnoj razini, ali ga je svakako znatno više u odnosu na prethodni mjesec.

Crobarometar CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 15 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Ovog mjeseca čak 22 posto ispitanih vjeruje da država ide u dobrom smjeru; još uvijek je znatno više onih koji kažu sasvim suprotno, 67 posto vjeruje da Hrvatska ne ide u dobrom smjeru, dok 11 posto ne zna.

Kao i obično, u ovakvim su ispitivanjima ponekad najzanimljiviji trendovi: optimista je za pet postotnih poena više nego u prošlom mjesecu, dok je pesimista za sedam postotnih poena manje. Raste, doduše, i broj onih koji nemaju stav.

Optimizam se prelio i na stav građana prema Vladi. Skori ulazak Hrvatske u Schengen i Eurozonu, što premijer i Vlada naglašavaju i po nekoliko puta dnevno, ostavlja pozitivne posljedice po Vladu.

Pa tako danas oko 30 posto građana odobrava - ili uglavnom odobrava - rad Vlade, što je za 4 postotna poena više nego u studenom.

Crobarometar CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 8 (Foto: Dnevnik Nove TV)

I u ovom slučaju su skeptični u većini, no njihov broj se ovog mjeseca smanjio: 59 posto naših ispitanica i ispitanika NE odobrava rad Vlade, što je za 7 postotnih bodova manje u odnosu na prošli mjesec.

I ovdje primjećujemo blagi rast neodlučnih, s 8 na 11 posto. Inače, posljednji put kad je Vlada uživala ovakvu podršku bilo je još proljetos, u ožujku.

Crobarometar CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 2 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Raste i broj građana koji vjeruju da im Vlada može riješiti probleme, s 24 na 27 posto, a smanjuje se broj onih koji vjeruju da im Vlada NE MOŽE riješiti probleme, sa 72 na 68 posto. Može li im Vlada pomoći, ne zna 5 posto ispitanih.

Crobarometar CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 14 (Foto: Dnevnik Nove TV)

No zato gotovo nitko ne sumnja u sretan brak HDZ-a i partnera, jer 83 posto ispitanih kaže da će vladajuća većina u ovakvom obliku opstati do kraja mandata; 10 posto kaže da neće, 7 posto ne zna ili ih ne zanima.

Pročitajte i ovo Crobarometar: Hrvoje Krešić NOVI CROBAROMETAR Građani rekli što misle o kvaliteti života u Hrvatskoj, jedna stvar bi vas mogla iznenaditi. HDZ raste, nedohvatljiv oporbi

Raste i podrška onome što radi predsjednik Republike. Doduše, nije ga jedno vrijeme bilo na radaru, bio je u Čileu.

Crobarometar CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 18 (Foto: Dnevnik Nove TV)

U svakom slučaju, 42 posto naših ispitanika podržava njegov rad, što je za 5 posto više nego prošlog mjeseca.

Ne podržava ga 47 posto, što je za 9 posto manje nego u studenom, i Zoran Milanović nalazi se sad nedaleko od situacije u kojoj više ljudi odobrava ono što radi, nego što ne odobrava. 11 posto ne zna.

Crobarometar CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 6 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Milanović, odnosno predsjednik Republike je s prosječnom ocjenom od 2,75 i najbolje ocijenjen kada je riječ o radu najvažnijih političkih institucija.

Crobarometar CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 1 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Rad Vlade ocjenjuje se sa 2,39, rad Sabora očekivano najlošije: 2,03.

Crobarometar CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 9 (Foto: Dnevnik Nove TV)

No sve ove prosječne ocjene u blagom su porastu u odnosu na prošli mjesec - čak i ova za Sabor - tako da se i tu vidi blagi optimizam koji je zahvatio društvo.

Prelilo se to i na podršku strankama, Kako je rasla podrška radu Vlade rasla je i podrška najvećoj stranci u Vladi, a to je HDZ.

Crobarometar CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 7 (Foto: Dnevnik Nove TV)

HDZ je tako na 30,7 posto podrške naših ispitanika koji bi sigurno ili vjerojatno izašli na izbore. Druga politička snaga u državi već drugi mjesec zaredom su - neodlučni birači.

Pročitajte i ovo Crobarometar NOVI CROBAROMETAR Ina i inflacija glavne teme u listopadu, građani i dalje pesimistični: Pogledajte i koju ocjenu dobivaju predsjednik, Vlada i Sabor

Polako se stabilizira bazen od oko 17,7 posto birača koji bi također sigurno ili vjerojatno izašli na izbore, samo što ne znaju kome dati svoj glas.

SDP je također u blagom porastu, podržava ih 12,3 posto ispitanika.

Crobarometar CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 4 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Most je na 8 posto, platforma Možemo na 7,5 posto, a zanimljivo da im se ovog mjeseca u toj borbi za treće mjesto pridružuje i Domovinski pokret kojeg podržava 6,8 posto ispitanika.

Crobarometar CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 10 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Među strankama koje ostaju ispod 5 posto podrške je IDS s 2,1 posto, HNS je na 1,8; Radnička fronta na 1,6 posto, zatim HSS na 1,5, HSU na 1,4 te Hrvatski suverenisti koje podržava 1,1 posto ispitanih.

Crobarometar CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 12 (Foto: Dnevnik Nove TV)

U društvu iznad 1 posto ni ovog mjeseca nema Socijaldemokrata, stranke s najvećim klubom oporbenih zastupnika u Saboru.

Građane i ovaj mjesec muče isti problemi.

Crobarometar CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 11 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Poredak je gotovo identičan kao i prethodnog mjeseca: na prvom je mjestu inflacija, dok je na drugom mjestu korupcija i kriminal na najvišim razinama države.

Crobarometar CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 5 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Na trećem mjestu promjena.

Crobarometar CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 3 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Ovaj put građani su nezadovoljni općenito gospodarstvom, dok su prošlog mjeseca bili nezadovoljni svojim plaćama i životnim standardom - te dvije kategorije ovog su mjeseca promijenile mjesta.

Crobarometar CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 13 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Na petom mjestu je stopa siromaštva u državi, koja je u odnosu na studeni istisnula zabrinutost zbog niskih mirovina.

Crobarometar CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 17 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Recimo za kraj još i da smo i ovog mjeseca pitali građane da procijene kvalitetu života u Hrvatskoj, odnosno kažu kako ocjenjuju kvalitetu vlastitog životnog standarda.

I tu se vidi dašak optimizma: ocjena onoga kako građani vjeruju da izgleda prosjek kvalitete života u Hrvatskoj rasla je sa 2,67 na 2,73.

Crobarometar CROBAROMETAR za prosinac 2022. - 16 (Foto: Dnevnik Nove TV)

I ovaj mjesec kvalitetu vlastitog života ocjenjuju boljom u odnosu na ono što vjeruju da je hrvatski prosjek, s tim da je i ta ocjena ovog mjeseca rasla s 3,17 na 3,24.

NAPOMENA:
Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. prosinca na 990 građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene