Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt Golf resort

Dubrovnik bi mogao ostati bez više od 300 tisuća eura: "Smatramo da nisu sagledane sve činjenice"

Aktualno Galerija Srđ - 4 Srđ - 4 Foto: DNEVNIK.hr Srđ - 3 Srđ - 3 Foto: DNEVNIK.hr Srđ - 2 Srđ - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Srđ - 1 Galerija 1/4 >>
Grad Dubrovnik bi zbog projekta Golf resorta na mogao izgubiti više od 300 tisuća eura. Razlog je prodaja tuđeg zemljišta investitorima. No to nije jedini slučaj ovakve prodaje, a i tek je dio sudskih procesa koji se već godinama vode zbog ovog projekta. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Grad Dubrovnik bi trebao platiti, točnije vratiti 365 tisuća eura tvrtki Razvoj golf zbog prodaje čestica zemljišta, pašnjaka, koje nisu bile u gradskom vlasništvu.

Dubravka Šuica je 2009. godine, kada je bila gradonačelnica Dubrovnika, tvrtki Razvoj golf prodala oko 47 tisuća četvornih metara po cijeni od 55 kuna po kvadratu na Srđu. Na kraju je ispalo da to nije gradsko, već državno zemljište.

Prema nepravomoćnoj odluci Trgovačkog suda u Dubrovniku, grad uz ovih 365 tisuća treba platiti i 41 tisuću eura sudskih troškova. Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković tvrdi da će se žaliti.

"Smatramo da nisu sagledane sve činjenice, da je u trenutku kupoprodaje Grad bio vlasnik i naši odvjetnici vjeruju u uspjeh naše žalbe i drugostupanjsku presudu“, dodao je Franković.

Pročitajte i ovo Suđenje zbog smrti u Hidroelektrani Dubrovnik Hoće li itko odgovarati? Saslušani svjedoci na suđenju za tragediju u hidroelektrani: "Plamen se u pet sekundi proširio 150 metara"

Iz tvrtke Razvoj golf jasno poručuju da nemaju zemljište koje su platili i da žele svoj novac natrag.

Iz stranke Srđ je grad naglašavaju da je ovo još jedan dokaz nezakonitih radnji oko projekta Golf resorta na Srđu. Dok je Grad tada zemlju prodavao za 55 kuna po metru četvornom u to isto vrijeme država je tražila puno više.

"Vlada Ive Sanadera je u lipnju prodavala državne čestice na Srđu za 300 kuna po četvornom metru, 6 puta više", istaknuo je Đuro Capor iz stranke Srđ je grad.

I tada je prodavano tuđe jer se upravo za spomenute parcele od 300 kuna po metru četvornom koje je prodao Sanader ispostavilo da su u vlasništvu dubrovačkih dominikanaca. 2017. godine Država je zbog toga Razvoj golfu isplatila, odnosno vratila 16 i pol milijuna kuna. Golferi su kasnije to isto zemljište kupili od stvarnih vlasnika. Ovo je tek dio sudskih sporova koje se vode oko famoznog projekta.

Pročitajte i ovo Branko Bazdan, ravnatelj DZ-a Dubrovnik - 1 Neodrživo stanje Tko će nas liječiti? Na 8000 djece dolaze tek četiri pedijatra, a što radi gradska vlast? "Na žalost, novčane potpore nemamo..."

Građani nisu oduševljeni. "Zbog nečijih krivih odluka mi sve to plaćamo“, rekla je Ružica iz Dubrovnika. Njezina sugrađanka Ljubica se složila: "Očito narodu nije još prekipjelo, to je jedini zaključak“.

Pitanje je koliko će još toga zbog krivih odluka odgovornih platiti građani. Podsjetimo, arbitražni sporovi oko golfa na Srđu koji se vode u Washingtonu procjenjuju se na oko 500 milijuna dolara.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene