Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgođena sjednica

Još nema dogovora oko liste ustavnih sudaca, HHO upozorava: 'Na rubu smo ozbiljne ustavnopravne krize'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odgođena je sjednica saborskog odbora za Ustav, a još nema dogovora oko liste ustavnih sudaca.

Peđa Grbin iz SDP-a potvrdio je kako je odgođena saborska sjednica odbora za Ustav. Još nema dogovora oko liste ustavnih sudaca, a neslužbeni rok je petak.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Otkrio hoće li i dalje voditi SDP Peđa Grbin za Dnevnik Nove TV: "Bio bi to državni udar, vjerujem da nitko nema hrabrosti učiniti takvu svinjariju" Peđa Grbin parlamentarni izbori Šef SDP-a najavio promjene u koaliciji: "Nismo uspjeli postići dogovor"

 

Na temu izbora ustavnih sudaca, danas je HHO održao konferenciju za novinare na kojima su istaknuli manjkavosti cijele situacije.

Mandat desetorici sadašnjih Ustavnog suda RH ističe 6. lipnja. 'HHO upozorava javnost da je dio političkih elita svojim neodgovornim ponašanjem Hrvatsku doveo na rub ozbiljne ustavnopravne krize. Naime, mandat desetorici sadašnjih Ustavnog suda RH ističe 6. lipnja 2016. te u narednih nekoliko dana Sabor mora izabrati nove suce', stoji u priopćenju.

HHO smatra da je apsurdno da su pojedini kandidati za ustavne suce istodobno i članovi odbora koji odlučuje o izboru ustavnih sudaca, da bi trebali podnijeti ostavke zbog sukoba interesa.

Upozoravaju na to da je Podolnjak unaprijed najavio da će Saboru dostaviti listu od 10 kandidata pa se pitaju tko je i kada donio takvu odluku. Također, Podolnjak je najavio da će glasovanje za ustavne suce biti javno, ne znaju tko je donio tu odluku i je li u skladu sa zakonom.

Zvonimir Čičak podsjeća da je Ingrid Antičević Marinović osramotila državu neznanjem engleskim, i kako nakon toga misli biti ustavna sutkinja.

HHO poziva javnost da iskaže svoju političku zrelost i iskaže stav da za suce moraju biti izabrani stručni i kompetetnti pravnici, a ne podobne unprijed određene osobe. Upozoravaju odbor za ustav i Sabor da postoji velika vjerojatnost da cijeli postpak izbora sudca završi pred Europskim sudom za ljudska prava jer je razumno pretpostaviti da će se neki od kandidata nezadovoljni izbroma žaliti sudu u Strasbourgu zbog kršenja njihovih ljudskih prava što bi nesumnjivo nanijelo štetu ugledu Hrvatske, pogotovo u slučaju ako sud usvoji njihove žalbe.

Podsjećamo, o izboru ustavnih sudaca Sabor bi ovoga puta trebao glasovati javno. "Glasovanje će biti javno i na temelju dosadašnjih razgovora koje smo vodili u Odboru predložit ćemo listu od 10 kandidata o kojima će glasovati Hrvatski sabor javno, kako bismo mogli doći do tog konsenzusa koji je vrlo zahtjevan, koji do sada nikada nije ostvaren i koji zahtjeva najmanje 101 glas zastupnika u Hrvatskom saboru", rekao je predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak.

Ustavne suce Sabor je od 2008. godine imenovao tajnim glasovanjem, koje se po saborskom poslovniku u pravilu provodi kad je broj predloženih kandidata veći od broja koji se bira, odnosno imenuje. Ta se metoda, međutim, pokazala nepremostivom zaprekom nakon što je ustavnim promjenama 2010. utvrđeno da se ustavni suci imenuju dvotrećinskom većinom svih zastupnika.

Posljednji put imenovanje tajnim glasovanjem pokušano je u srpnju prošle godine, kada je Sabor na prijedlog većine birao dvoje ustavnih sudaca između Ivane Čalić, Mladena Bajića i Sanje Barić, no ni jedan kandidat nije dobio potreban 101 glas.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene