Zbog porezne politike turistički gigant Valamar Riviera odgodio je neke investicije za 2018. godinu. Zbog nedostatka investicija neće biti ni novih hotelskih kreveta, što znači da neće biti ni novih radnih mjesta, a kad nema novih radnih mjesta. Bez novih radnih mjesta proračun će opet biti manji, te će se porezna politika ponovo morati mijenjati – i tako u krug.


Turistički gigant više nije imao strpljenja. Nove je investicije zasad odgodio.

Vezani članci Tjedan odmora vrijedan - 9 Počeo Tjedan odmora vrijedan: Doznajte u kojim sve atrakcijama diljem Hrvatske možete uživati po znatno nižim cijenama Turisti u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Ministar o projektu koji bi vas mogao razveseliti: "Dogovorili smo suradnju s više od 80 tvrtki, cijene će biti 50 posto niže"

Investicija u Valamar Pinia Family Suites je odgođena zbog zastoja u pripremi tehničke dokumentacije, ali i nesigurnosti u poslovnom okruženju kao što su neizvjesna primjena zakona o porezu na nekretnine i zakona o turističkom zemljištu koji mogu utjecati na isplativost ulaganja.

Planirani investicijski ciklus Valamara penje se na dvije milijarde kuna. Zasad, ne planiraju potrošiti ni novčića.

Prema najavama najveće domaće turističke kompanije, njihovi obiteljski apartmani trebali bi biti potpuno srušeni. Na njihovo mjesto trebali bi doći potpuno novo izgrađeni obiteljski apartmani s pet zvjezdica. Novi apartmani trebali bi dobiti čak četiri bazena, pješčanu plažu i potpun ugostiteljski sadržaj – sve to Valamar već reklamira u svojim brošurama iako je još uvijek neizvjesno kada će se ta investicija dogoditi.

U tom društvu nadaju se da će Vlada ipak imati sluha i do kraja godine donijeti mjere kojima će unaprijediti investicijsko okruženje. Ministar Kapeli u odgodi ne vidi problem. Vjeruje kako je samo pitanje trenutka kad će Valamarovi planovi biti realizirani. Paket poreznih mjera, rekao je Kapeli, donijet je još prije godinu dana, ne jučer.

"Neće se vjerojatno nitko žaliti ako stvari popravimo na bolje. U najgorem slučaju može ostati to što je dogovoreno prije godinu dana", rekao je ministar turizma Gari Capelli.

Također, tvrdi Capelli, nema i neće biti stagnacije investicija. Do konca godine biti će ostvaren plan od 800 milijuna uloženih eura, a isto najavljuje i za iduću godinu. Do 2020. taj će se iznos, zaključuje, popeti na sedam milijardi eura.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr