Europska komisija (Foto: AFP)
Europska komisija (Foto: AFP) Foto: Afp

Nakon što je u rujnu prošle godine u Europskom parlamentu potaknuo raspravu o obilježavanju Dana Europe kao službenog praznika u svim zemljama članicama, zastupnik Ivan Jakovčić danas je potpisao Manifest o proglašenju Dana Europe državnim praznikom u EU-u.


“Inicijativa o uvođenju 9. svibnja - Dana Europe kao državnog praznika u cijeloj Europskoj uniji ide dalje. Nakon rasprave u Europskom parlamentu, u kojoj su klubovi zastupnika europskih pučana, socijalista, liberala i zelenih podržali našu inicijativu, očekujem da će uskoro biti prihvaćeno izvješće zastupnice Maite Pagazaurtundua Ruiz u kojem se sve zemlje članice EU-a pozivaju da 9. svibnja proglase državnim praznikom”, kazao je Jakovčić.

Vezani članci Zoran Milanović, predsjednik RH Milanović i predsjednici zemalja EU građanima Europe: "Možda se unija ponekad čini nespremnom, ali svakome od nas bilo bi puno teže da smo sami" Premijer Andrej Plenković Konferencija o budućnosti Europe: Plenković s predsjednikom Europskog parlamenta razgovarao o BiH, Schengenu i cjepivu

Dan Europe slavi se u znak sjećanja na 9. svibnja 1950. godine, kada je Robert Schuman izložio prijedlog o stvaranju organizirane Europe. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među europskim državama postao nezamisliv. Taj se datum tradicionalno smatra početkom izgradnje današnje Europske unije.

“Zalažemo se da 9. svibnja bude pravi praznik u cijelom Europskoj uniji. Na taj bi se dan, naglašenije nego dosad, promovirale vrijednosti na kojima počiva Europska unija te promišljali gospodarski, sigurnosni i ostali izazovi koji stoje pred Unijom i njezinim građanima”, istaknuo je Jakovčić dodavši da je “odluka o uvođenju dana Europe kao državnog praznika na zemljama članicama”.

9. svibnja - Dan Europe kao državni praznik obilježava se zasad jedino u Luxembourgu.

“Luxembourg, u kojem se, od ove godine, Dan Europe slavi kao državni praznik može biti primjer i ostalim zemljama. Uvjeren sam da kod većine građana EU-a postoji volja i želja da se 9. svibnja proglasi državnim praznikom diljem Unije”, zaključio je Jakovčić.

Zastupnica Maite Pagazaurtundua Ruiz (ALDE) naglasila je kako je “ova inicijativa iznimno važna jer je, za mnoge građane i europske udruge, 9. svibnja simbol ujedinjenja Europe i svih onih vrijednosti na kojima taj jedinstveni pokret počiva”.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju