Obavijesti Video Pretražite Navigacija
iz Grada Zagreba

Večeras se zatvara Klaićeva ulica, poznato je i kad će tramvaji preko Jadranskog mosta

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: Damir Krajac/Cropix
Povodom Dana Europe i pobjede nad fašizmom izaslanstva Saveza antifašističkih boraca, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je obraćanje novinarima s Mirogoja.

"Nije slučajno Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe na isti dan. Temelji Europe su antifašističke vrijednosti i Zagreb slavi tu povijest", kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na koferenciji u Spomen-domu Dotrščina, povodom Dana Europe i Dana pobjede, nakon čega je odgovarao na pitanje novinara.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Odgovor Ustavnom sudu Tomašević: "Odluka Ustavnog suda je protuustavna" Tomislav Tomašević Nakon izbora Tomašević o Grmoji kao mandataru: "Mi nismo ti koji postavljaju uvjete"

"Gradu Zagrebu se nije dogodio slučajno suficit. Za razliku od svih drugih gradova, Grad je planirao suficit. Mi smo ga planirali", kazao je i objasnio da je taj novac fiktivan novac zbog kojeg manje kasne u plaćanju ustanovama, a prethodna ih je vlast obvezala da pet godina imaju suficit kako bi namirili deficite.

"Novac je planiran, nije se dogodio - moramo tri godine imati suficit da dođemo na nulu", dodao je.

Dotaknuo se i porezne reforme. Spomenuo je da se povećao porezni dohodak, ali su se povećali i troškovi.

"Samo kad gledamo plaće u Gradu Zagrebu, ta masa plaća je zbog inflacije narasla za 400 milijuna kuna godišnje više u odnosu na prošlu godinu - a gdje su ostali troškovi"

Tomašević je dodao i da, ukoliko dođe do smanjenja poreza na dohodak u pojedinim gradovima u Hrvatskoj, to može dovesti do raseljavanja stanovništva iz Zagreba.

"To bi moglo dovesti do različitih cijena za građane okolnih gradova i Grada Zagreba, a nama to nije cilj" dodao je i rekao da bi to moglo značiti primjerice i drugačije cijene javnog prijevoza.

"Izvođač će u dogovoru s gradskim uredom za mjesnu samoupravu, noćas, od 20 ili 22 sata, zatvoriti Klaićevu ulicu do ranih jutarnjih sati", naglasio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Ulica će biti zatvorena kako bi se mogli izvesti radovi oklanjanja preostalih dijelova oštećene zgrade da ne dođe do ponovnog urušavanja.

Na pitanje novinara tko je kriv za njeno urušavanje, odgovorio je samo da se s njome "trebalo pažljivo postupati".

Devet Knjižnica Grada Zagreba do ljeta bi trebalo raditi u jednoj smjeni, a jedan se zatvara. Tomašević je rekao da je tražio pismeno očitovanje ravnateljica KGZ-a kako je do toga došlo, za sada nema saznanja.

Što se tiče Jadranskog mosta preko kojeg, zbog obnove, ne voze tramvajske linije - kazao je da bi tamo tramvaji trebali početi voziti za godinu dana.

Do sada se radilo na prijelaznim napravama, a sada se radi na centralnom dijelu mosta.

Naglasio je da su do sada iz Fonda solidarnosti povukli i planiraju povući oko 2 milijuna eura radi ojačavanja i popravljanje mosta.

Važni datumi

Zagrebački gradonačelnik, u društvu izaslanstva SDP-a i Socijaldemokrata, položio je vijenac i zapalio cvijeće na Partizanskom groblju i kod Grobnice narodnih heroja na groblju u Mirogoju.

Zatim je i u Spomen-domu Dotrščina položio cvijeće i otkrio rekonstruiranu spomen-ploču kojom se komemorira više od 7000 antifašista, Srba, Židova, Roma i drugih žrtava ustaškog terora ubijenih u zagrebačkoj šumi.

Na svojem Facebook profilu građanima je jučer čestitao Dan oslobođenja Zagreba i Dan pobjede nad fašizmom.

"Odgovorni za smrt svih tih nevinih ljudi su na današnji dan 1945. poraženi i u Hrvatskoj i u Europi, a zbog toga što i dalje ima onih koji podržavaju tu zločinačku ideologiju, moramo održavati sjećanje na žrtve, kao i na one koji su fašiste – uz ogromne žrtve – porazili", napisao je u objavi.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene