Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedan incident

FOTO Katastrofa na Jakuševcu! U odronu smeća stradala tri radnika, jedan ostao bez ruke, Tomašević: "Za ovo mora biti sankcija"

Tomislav Tomašević stigao na Jakuševec nakon drugog odrona smeća u mjesec dana
Tomislav Tomašević stigao na Jakuševec nakon drugog odrona smeća u mjesec dana Damir Krajac / CROPIX
Aktualno Galerija Odron smeća na Jakuševcu - 1 Odron smeća na Jakuševcu - 1 Foto: Damir Krajac / CROPIX Odron smeća na Jakuševcu - 2 Odron smeća na Jakuševcu - 2 Foto: Damir Krajac / CROPIX Odron smeća na Jakuševcu - 3 Odron smeća na Jakuševcu - 3 Foto: Damir Krajac / CROPIX Odron smeća na Jakuševcu - 4 Odron smeća na Jakuševcu - 4 Foto: Damir Krajac / CROPIX +2 Odron smeća na Jakuševcu - 5 Galerija 1/7 >>
U ponedjeljak se nešto prije sedam sati ujutro urušilo smeće na Jakuševcu. Tri su osobe ozlijeđene, a neslužbeno se doznaje da je jedan radnik ostao bez ruke.

Jutros je oko 6:40 došlo do odrona smeća na Jakuševcu, pri čemu su tri osobe ozlijeđene, a pomoć im je pružena u KBC-u Rebro. Od 7:55 zatvorena je Sajmišna cesta od Mičevca do Jakuševca u smjeru zapada, a mjesto događaja je osigurano.

Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje da je jedan od radnika teško ozlijeđen i da je na mjestu nesreće ostao bez ruke.

''Jedna osoba ima teške tjelesne po život opasne ozljede. Odmah je operiran i budi se u ovim trenucima. Dvije su osobe lakše ozlijeđene'', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tomašević održao izvanrednu konferenciju

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević stao je pred kamere i obratio se građanima o odronu.

"Još uvijek se utvrđuju okolnosti kako je došlo do odrona i kako je povezan s onim od prije mjesec dana. Sve su inspekcije na terenu, tako da moramo pričekati nalaze te istrage", rekao je Tomašević

"Ključna je sigurnost radnika i sigurnost građana. Zasad analize pokazuju da metan i vodik nisu na razini na kojoj bi mogli ugroziti zdravlje građana, ali će dodatne analize biti napravljene da bismo mogli biti sigurni. Trojicu radnika odvezla je hitna pomoć, a jedan od njih je teže ozlijeđen. Čekamo daljnje informacije", dodao je.

Novu analizu napravit će Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar. Radit će se mobilnim uređajima koji su se koristili i nakon požara u osječkoj tvrtki Drava International, a koji će na odlagalište stići danas. 

Pročitajte i ovo Osumnjičeni za ubojstvo Vanje Horor u Makedoniji Ovo su osumnjičeni za ubojstvo djevojčice Vanje! Ministar: "Otmicu je organizirao Vanjin otac" - Zbog jednog detalja odmah je priveden

Tomašević je također istaknuo da je gradskoj vlasti ključno utvrditi tko je odgovoran za odron i da će se onda odrediti sankcije.

"Razgovaramo sa sindikatom i razgovarat ćemo i dalje. Privatna poduzeća od 2018. godine u ovom sastavu održavaju Jakuševec, ali inspekcija treba odrediti tko je odgovoran. Bilo da se radi o privatnom ili gradskom poduzeću, izvođaču ili projektantu, za ovo mora biti sankcija", napomenuo je.

Zbog jutrošnjeg odrona suspendirano je odlaganje otpada.

"Na državnim je institucijama da učini što treba i odredi gdje se smeće može odlagati. To je u ingerenciji državnih institucija. Mi ćemo postupiti prema svakom nalogu nadležnih", rekao je.

"Nadam se da neće kontejneri biti pretrpani. Tražim hitan sastanak s Vladom da bismo vidjeli kako ovo zatvoriti", zaključio je gradonačelnik.

Nakon što je Tomašević završio s konferencijom, napali su ga građani Jakuševca te su mu poručili da mora podnijeti ostavku.

Drugo urušavanje u mjesec dana

Točne okolnosti koje su dovele do urušavanja utvrdit će se policijskim očevidom koji je u tijeku, rekli su za DNEVNIK.hr u PU zagrebačkoj. 

Jedan od čitatelja rekao je: "Nikad nije ovako smrdjelo."

Ovo je drugo urušavanje u manje od mjesec dana. Sredinom studenog na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec također se aktiviralo ogromno klizište.

Tada je došlo do djelomičnog urušavanja na zapadnom dijelu odlagališta. Zbog toga se dijelom glavnoga grada širio nesnosan smrad, a građani su bili zabrinuti za zdravlje i sigurnost.

Pročitajte i ovo Dolazak pritvorenih navijača na sud u Ateni - 16 SASLUŠANJE IDUĆA TRI DANA FOTO/VIDEO Dio Bad Blue Boysa dao iskaz, evo što su isticali u obrani

Prema informacijama Grada Zagreba, tada odron smeća nije predstavljao opasnost za građane jer u razdoblju od tada do 15. studenoga nisu zabilježene povećane količine opasnih plinova.

Ipak, Željka Biloš, povjerenica Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima u Zrinjevcu, još prije dva tjedna od grada je zatražila da prestane slati njihove radnike na odlagalište otpada Jakuševec zbog opasnosti od novog odrona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene