Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinuti za zdravlje

Jakuševčani strahuju od ekološke katastrofe: "Kao da nas koncentracijski logor guši. Smrdi, kuga, uđe ti u kuću..."

Aktualno Galerija Milivoj Vrban i Matea Ćorić Brunović Milivoj Vrban i Matea Ćorić Brunović Foto: DNEVNIK.hr Milivoj Vrban Milivoj Vrban Foto: DNEVNIK.hr Jakuševac, ilustracija - 4 Jakuševac, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Jakuševac, ilustracija - 3 Jakuševac, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Jakuševac, ilustracija - 2 Galerija 1/6 >>
Kiša je kriva zbog visoke trave, a sada je po novom kriva i za urušavanje smeća na Jakuševcu. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević opet kreativan u svojim opravdanjima.

I dok Jakuševčani strahuju da im prijeti ekološka katastrofa, iz Grada uvjeravaju kako nema nikakve ugroze za zdravlje. U okolici Jakuševca može se preživjeti jedino s maskom.

"Kao stajsko gnojivo, kao nešto što trune. Po truleži", tako smrdi Stipi.

Ljudi s kojima je razgovarala ekipa Dnevnika Nove TV ne žive u Jakuševcu, već u susjednim naseljima - to je najbolji pokazatelj koliko se daleko širi smrad s brda.

"Nas uguši kao da nas koncentrascijski logor guši. Smrdi ti, kuga, uđe ti u kuću onda ga ne može razluftati sat vremena", poručuje Tona.

U subotu se odronila golema količina smeća. Grad je o svemu šutio do srijede, jer, prema njima, nema ugroze za zdravlje ljudi.

"Privatne tvrtke su te koje održavaju odlagalište Jakuševec na temelju javne nabave. Radi se o plohi koja je počela s radovima 2017. i već se neko vrijeme ne koristi", rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Dnevnik Nove TV u posjedu je izvještaja o stanju odlagališta nakon urušavanja, u kojem piše da su se radovi na toj plohi obnavljali tri dana prije samog odrona. Izvještaj je ustupljen iz poduzeća koji čine zajednicu ponuditelja. Dokument je potpisao glavni inženjer gradilišta.

Iz Državnog inspektorata potvrdili su da pod istragom nije jedna već sve odlagališne plohe.

Jakuševčani u strahu i u smradu. Vjeruju da je do urušavanja došlo zbog previše smeća.

"Po smrdljivim jajima, kiselosti, peku vas oči, grize za usta. Jednostavno, bojimo se za svoje zdravlje, mislim zdravlje nam je već ugroženo", smatra Renata Bedeković.

Branko je ovdje kupio stan prije 12 godina. Nije mislio da će baš toliko smrdjeti.

"Meni se već nos naviknuo. Da vam velim iskreno, dajte zamislite kako je po ljeti. Pa tu nitko ne otvara prozore. Mi zatvaramo, umjesto da otvaramo, mi svi imamo upaljene klime", rekao je Branko.

Mjerna postaja kvalitete zraka na Jakuševcu u četvrtak se nije vidjela od magle. Na stranici se ne vide prekoračenja, ali obližnji kvart bio je u crvenom. Možda nije povezano s odronom, ali svakako je pokazatelj da zrak nije čist.

Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović prati sagu sa smećem na Jakuševcu. O ovoj temi razgovarala je s Milivojem Vrbanom, predsjednikom nogometnog kluba koji se nalazi upravo pored golemog brda smeća.

Je li vas strah za ovu djecu, pitala je reporterka.

"Svaki razuman čovjek je u bojazni da se mogu djeca zaraziti, da mogu dobiti infektivne bolesti zbog ovog što se u Jakuševcu događa", rekao je Vrban.

Što je još kazao, pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene