Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mještani Novog naselja u Karinu suočeni su s nesvakidašnjim problemom. Nasred glavne prometnice u mjestu plivaju fekalije. Sadržaj kanalizacije tvori nesnosan smrad. Mještani se boje zaraze.


Laganim padom niz stijene sadržaj kanalizacije već je oformio jezero fekalija nasred glavne prometnice u Karinu. Nepodnošljiv smrad osjećaju stanari preko stotinu kuća u Novom naselju. U blizini kanalizacije igraju se djeca. 'Smrad je ovdje nesnosan. Fekalije plivaju i bojimo se da djeca ne navuku zarazu', kaže jedan od mještana.

Vezani članci Bolestan čovjek koji baca fekalije kroz prozor (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Potrebna mu je pomoć, a sustav odbija reagirati. Susjedi zbog njega noćima ne spavaju: "Kad ga sretneš u liftu, može te napasti" Na dubrovačkoj plaži ne preporučuje se kupanje, ali obavijesti za kupače nema (Foto: Dnevnik.hr) Još jedno zagađenje fekalijama: Na dubrovačkoj plaži ne preporučuje se kupanje, ali obavijesti za kupače nema

Karinjani iz Novog naselja moraju paziti što jedu. U vrtu ne pokušavaju sa sadnjom povrća. Strah ih je namirnica koje im dovoze u mjesto. Uzrok plivajućim fekalijama je neadekvatan pročišćivač. Stručnjaci kažu kako nije dovoljan za petnaestak domaćinstava. Ovdje ih ima više od stotinu. Od turizma više ne očekuju ništa. Ljeti ne smiju otvarati prozore.

Promet kroz Karin posebna je priča. Samo rijetki žele autom kroz jezero fekalija, ostali svjesno voze u zabranjenom smjeru i ugrožavaju promet. Strpljenje je došlo do kraja. Čekaju se prve veće kolone automobila, a onda, prosvjed. 'Dogovor je nas mještana da početkom lipnja blokiramo magistralu ako se nešto ne poduzme', dodaje jedan od stanovnika.

Ovdje nema septičkih jama. Fekalije kroz rijeku Bijelu dolaze i do Karinskog mora. Ogromna lokva sa sadržajem kanalizacije, nasred ceste, karinska je svakodnevica.