Imex banka zaprimila je elektroničku poštu prijetećeg sadržaja, potvrdili su nam u banci. No, kažu, banka nije hakirana.


I dok policija provodi istragu, mi smo provjerili kod bankara i stručnjaka za sigurnost, koliko su hrvatske banke sigurne od hakerskih napada.

Nepoznata osoba napisala je prijeteću poruku i poslala Imex banci. Policija provodi istragu, potvrđeno nam je u MUP-u.

'Odmah smo sve prijavili nadležnim institucijama i proveli sve potrebne provjere koje su potvrdile da banka nije hakirana. informacijski sustav banke je siguran kao i računi i podaci naših klijenata', rekao je Denis Čivgin, predsjednik Uprave Imex banke.

Poslovanje se kažu odvija normalno.

Imex banka u stopostotnom je hrvatskom vlasništvu. Na tržištu posluje već više od 20 godina. Elektroničku poštu prijetećeg sadržaja primila je prije nekoliko dana.

'Poruka je sadržavala priloge koji upućuju na mogući neovlašteni pristup informacijskom sustavu Banke u 2013-oj. S Upravom Banke dogovoreno je da se odmah provede niz aktivnosti. Usmjerene su na nedvojbeno utvrđivanje je li neovlašteni pristup informacijskom sustavu doista nastao te koje su mu karakteristike', poručuju iz HNB-a.

Stručnjak za računalnu sigurnost Tomislav Androš tvrdi kako je sigurnost naših banaka i više nego zadovoljavajuća, ali i dodaje:

'Ne postoji stopostotona sigurnost. Ono što bih istaknuo je da banke ne mogu apsolutno zaštititi klijente od sebe samih i da više bankovnih prijevara dolazi zbog neodgovornosti klijenata . Ne ponašaju se na računalima kako bi trebali i sami sebi predstavljaju veću ugrozu nego banke', kaže Androš koji je uvjeren da se banke ipak ne trebaju brinuti.

U Udruzi banaka kažu: velik broj banaka u Hrvatskoj intenzivno ulaže u zaštitu svojih sustava i u tehnološka rješenja svojih "on line" usluga koje jamče vrlo visoku sigurnost.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr