Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala škola prognoze

Na današnji dan rodio se znameniti hrvatski znanstvenik: Objavio je jedno od prvih hrvatskih djela o seizmologiji

Na današnji dan rodio se prvi hrvatski geolog i profesor astronomije na zagrebačkom sveučilištu, Đuro Pilar, a priču o njemu u Dnevniku Nove TV donosi Ivan Čačić.

Na današnji dan 1846. u Slavonskom Brodu rodio se Đuro Pilar, hrvatski geolog i prvi profesor astronomije na zagrebačkom sveučilištu. Profesor Pilar bio je prvi rektor Sveučilišta u Zagrebu s pozadinom u prirodnim znanostima, a također i prvi Hrvat koji je predavao na Odjelu za matematiku.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić MALA ŠKOLA PROGNOZE Jeste li znali? Na današnji Dan planeta Zemlje, prije 24 godine, umro je jedan od ključnih ljudi u razvoju meteorologije

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Znate li koji je renesansni genij pridonio razvoju meteorologije? Odgovor donosi meteorolog Ivan Čačić

Godine 1874. s kolegama je osnovao Hrvatsko planinarsko društvo, a 1885. i Hrvatsko društvo za prirodoslovlje. Uz to, bio je i utemeljitelj prvog šahovskog kluba u Hrvatskoj. Pilar je bio znanstvenik snažnog kalibra koji je, između ostalog, raspravljao i o utjecaju ekscentričnosti Zemlje na razdiobu topline na planetu.

Objavio je i jedno od prvih hrvatskih djela o seizmologiji u kojem je zastupao teoriju da se unutrašnjost Zemlje sastoji od tekuće magme.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene