Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodni je dan zaštite na radu, ovogodišnji je posvećen mobingu, koji sve više utječe na zdravlje radnika. Za sada se rješava putem etičkih povjerenstava, a poseban zakon trebao bi biti gotov do kraja godine.


Jeste li se i vi susreli s mobingom na radnom mjestu? Svoja iskustva pošaljite nam na moj.report@novatv.hr

Osim mobinga, veliki problem je i stradavanje na poslu. Godišnje u Hrvatskoj gotovo 13 tisuća radnika doživi ozljedu na radu.

Vezani članci Slika nije dostupna BOSO NAPADNUT KOLCEM Događa se upravo ono na što upozoravamo od prvog dana Slika nije dostupna Potvrđena presuda da je novinar Peratović bio mobingiran nakon teksta o Karamarku

Svjesna rizika kojem se izlaže, Branka Šprem je odlučila progovoriti.

'Ja nisam dijete koje ide u vrtić ili školu, koje će si dozvoliti viku na sebe, koja se dogodila u mom slučaju, gdje su me kolega i kolegica doslovce izvrijeđali', ispričala je Branka.

Gledanje u pod i šutnja, ostavili su brojne tragove, nastradalo je zdravlje.

'Trenutno hodam na psihoterapije na Rebro, gdje su mi stručnjaci ukazali veliku pomoć i na tom sam im zahvalna', rekla je Branka. Nacionalni dan zaštite na radu posvećen je upravo ovom problemu.

Tuku ih, psuju! Na posao s glavom u torbi. I tako svaki dan!

'Mobing je jedna od pojava koja je oduvijek postojala, ali u zadnje vrijeme ona je nažalost previše učestala i previše utječe na zdravlje radnika', kazao je Mladen Novosel, savez samostalnih sindikata. Sve je više onih koji zbog ovog problema traže liječničku pomoć.

Radnici utjehu traže i u brojnim udrugama. Ovog problema svjesni su i u resornom ministarstvu. Poseban zakon trebao bi biti gotov potkraj ove ili početkom iduće godine.

No, osim mobinga veliki problem su i stradavanja na poslu.

'Jednom godišnje se spominje da u Hrvatskoj između 12 i 13 tisuća radnika strada na radnom mjestu jednom godišnje govorimo da više 6 tisuća radnika dnevno u svijetu umre izgubi život zbog povreda na radnom mjestu', rekao je Novosel. I više je to nego dovoljan razlog da se o ovom problemu govori više, a ne samo jednom na godinu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook