Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan za budućnost

Jeste li čuli za paneuropsku mirovinu? Novi model postao dostupan i u Hrvatskoj, a štedjeti za starost mogu i djeca

Ilustracija - 3
Ilustracija - 3 Foto: Getty Images
Hrvatski građani dobili su još jednu mogućnost štednje za mirovinu. Riječ je paneuropskom mirovinskom proizvodu, novom modelu dobrovoljne mirovinske štednje dostupne svim građanima Europske unije.

Za pronalaskom održive mirovinske formule još se traga, a linija rizika siromaštva sve je niža i nisu to ekskluzivni problemi Hrvatske u kojoj ipak onaj dio koji uživa u povlaštenim penzijama u trećoj životnoj dobi radi jer želi, a ne i jer mora.

Spajanje kraja s krajem za neke je doživotan posao, kao i privatizacija mirovinskog sustava. Od početka godine tu je nova mirovinska opcija koja se građanima Europske unije nudi kao dopuna postojećim nacionalnim oblicima štednje za mirovinu, a iako možda podsjeća na treći mirovinski stup postoji nekoliko razlika. 

Ilustracija - 3 Ilustracija - 2 Foto: Getty Images

Dopunsko mirovinsko primanje

Krajem prošle godine donesen je, a na snagu 1. siječnja ove godine stupio je zakon koji u praksu uvodi europsku uredbu o paneuropskom osobnom mirovinskom proizvodu (Pan-European Personal Pension Product - PEPP).

Riječ je o novom modelu dobrovoljne mirovinske štednje, a koristit će građanima koji rade u više zemalja članica Europske unije jer će moći prenositi svoja mirovinska prava iz jedne članice u drugu, ali i onima koji žele uplaćivati u drugačiji model dobrovoljne mirovinske štednje.

PEPP ne zamjenjuje postojeće nacionalne zakonske i strukovne mirovinske sustave i proizvode, niti ih usklađuje i utječe na njih.

''Mogu ga ponuditi ne samo mirovinska društva, kao što je to u slučaju dobrovoljne mirovinske štednje, nego i mirovinska osiguravajuća društva, institucije za strukovno osiguranje iz drugih država članica te banke, investicijska i društva za osiguranje'', objasnili su iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA).

Ilustracija - 3 Ilustracija - 4 Foto: Getty Images

Štednja od prvog dana života

Štedišama u paneuropskim mirovinskim fondovima osigurat će se prenosivost štednje tako da prilikom promjene boravišta u drugu državu članicu mogu nastaviti uplaćivati sredstva na svoj postojeći račun PEPP-a.

Smatra se da bi svoj puni potencijal mogao ostvariti ulaganjem mladih koji se često sele i koji će tijekom svog radnog vijeka raditi i živjeti u više država EU-a te će svoju štednju za mirovinu na taj način nositi sa sobom.

Pravo na mirovinu u okviru PEPP-a štediša može ostvariti najranije s navršenih 55 godina života.

Obitelji preminulih štediša mogu naslijediti i zatražiti isplatu cjelokupnog iznosa štednje, a u PEPP-u mogu štedjeti i maloljetne osobe te osobe lišene poslovne sposobnosti. U oba slučaja ugovor o PEPP-u sklapa zakonski zastupnik ili skrbnik.

Ilustracija - 3 Ilustracija - 1 Foto: Getty Images

Nema poreza na dohodak

Štediše mogu birati nekoliko načina isplate, moguća je jednokratna isplata do 100 posto iznosa s računa, privremena isplata, renta ili kombinacija svih navedenih modela.

Prijevremena isplata štednje moguća je u slučaju smrti, djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti te dugotrajne nezaposlenosti. U drugom slučaju zahtjev odobrava Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO dok je kod dugotrajne nezaposlenosti osobe moći dobiti cjelokupni iznos.

Na primitke u okviru PEPP-a primjenjuju se odredbe propisa o porezu na dohodak koje se odnose na primitke kojima je osnova ugovor o dobrovoljnom mirovinskom osiguranju.

Pročitajte i ovo Ilustracija od veljače Odlične vijesti! Stižu veće mirovine za pola milijuna umirovljenika: Nekima rastu i 200 eura

Dobro proučite rizike!

Sva društva koja odluče tržištu ponuditi ovaj financijski proizvod dužna su licenciranje zatražiti kod regulatora u matičnoj državi, a nakon dobivenog odobrenja Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) će ga upisati u Središnji registar PEPP-ova na razini EU-a. U ostalim državama potrebno je izvršiti notifikaciju kod nadležnog regulatora, a u Hrvatskoj je to HANFA.

"Ono što je važno naglasiti svima koji će ugovarati PEPP proizvod je to da prije ugovaranja trebaju zatražiti i detaljno proučiti tzv. Dokument o ključnim informacijama (KID) koji im prikazuje važne značajke proizvoda - od troškova do potencijalnih dobitaka/gubitaka ulaganja, a također će u kratkim crtama pojasniti i profil rizika", istaknula je HANFA.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odlične vijesti Sretna srijeda za pola milijuna umirovljenika: Stiže isplata za siječanj, doznajte kome mirovina raste

Pročitajte i ovo Umirovljenik Tri kategorije Mirovinski zavod objavio detalje o isplati obiteljske mirovine

Od početka ove godine PEPP u Hrvatskoj i u ostatku EU-a nudi samo jedno brokersko društvo iz Slovačke. Riječ je o investicijskom društvu Finax, objavila je HANFA i objasnila da će to društvo građanima ponuditi dva dugoročna modela štednje, a sredstva će investirati u investicijske fondove kojima se trguje na burzi, odnosno u tzv. ETF-ove (engl. Exchange Traded Funds). U modelu PEPP 100-60 društvo će cijelu imovinu ulagati u dioničke ETF-ove, a u 80-60 modelu 80 posto imovine ulaže u dioničko, a 20 posto u obvezničko tržište.

Desetljeće prije planiranog umirovljenja započinje razdoblje u kojem se dio dioničkih ETF-ova postupno prodaje i mijenja za obvezničke ETF-ove pa će štednja u oba modela biti izložena i dioničkom i obvezničkom tržištu. Ne postoje ulazne niti izlazne naknade, a godišnji trošak upravljanja uznosi 0,72 posto akumulirane štednje, objasnila je HANFA.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene