Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri kategorije

Mirovinski zavod objavio detalje o isplati obiteljske mirovine

Umirovljenik
Umirovljenik Foto: Getty Images
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) istaknuo je kako umirovljenicima, da bi mogli ostvariti pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine u skladu s promjenama Zakona o mirovinskom osiguranju od 1. siječnja, trebaju biti priznata prava i na osobnu i obiteljsku mirovinu.

HZMO je naveo što korisnici mirovina, koje je svrstao u tri kategorije, moraju učiniti kako bi ostvarili pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine.

Prva kategorija su korisnici kojima su već ranije priznata oba prava - na osobnu mirovinu (starosnu, prijevremenu ili invalidsku) i na obiteljsku mirovinu, a oni trebaju podnijeti samo zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine.

Druga su korisnici kojima je priznato pravo na obiteljsku mirovinu, a oni trebaju podnijeti zahtjev za priznanje prava na osobnu mirovinu (starosnu, prijevremenu starosnu ili invalidsku) te zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine.

Treća kategorija su korisnici kojima je priznato pravo na osobnu mirovinu, a oni trebaju podnijeti zahtjev za priznanje prava na obiteljsku mirovinu i zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine.

HZMO ističe kako podnošenje zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine nije vremenski ograničeno, no propisani su uvjeti za isplatu dijela obiteljske mirovine, kao i datum od kada pripada isplata.

Tako korisnicima druge kategorije koji nisu ostvarili pravo na osobnu mirovinu, isplata dijela obiteljske mirovine pripada od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za šest mjeseci unatrag, ali najranije od dana ispunjenja uvjeta za osobnu mirovinu.

Korisnici treće kategorije imaju pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za šest mjeseci unatrag, ali najranije od dana ispunjenja uvjeta za stjecanje tog prava.

Iznimno od navedenog, prvoj kategoriji, odnosno korisniku osobne mirovine koji je i jedini korisnik obiteljske, a koji zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine podnese najkasnije do 31. prosinca 2023., dio obiteljske mirovine pripada od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za 12 mjeseci unatrag, a najranije od 1. siječnja 2023.

Pročitajte i ovo Marin Piletić PAKET POMOĆI Ministar Piletić za Dnevnik Nove TV: "Vlada će osigurati novac da ljudima bude čvrst krov nad glavom." Otkrio i kad stiže jednokratna pomoć

Gleda se što je povoljnije za korisnika

Uvjeti za priznanje prava na isplatu dijela obiteljske uz osobnu mirovinu su navršenih 65 godina života, da je osoba jedini korisnik obiteljske mirovine i ispunjava uvjete za stjecanje prava na obiteljsku mirovinu te da ukupna svota mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja (I. i II. stup) ne prelazi iznos od 80 aktualnih vrijednosti mirovine, odnosno 824,47 eura (6212 kuna).

HZMO ističe kako se za svakog osiguranika vodi upravni postupak u kojem se utvrđuje što je za njega povoljnije.

Pročitajte i ovo Umirovljenici o Vladinom poklonu - 3 SVE NA JEDNOM MJESTU Malo dobrih vijesti za umirovljenike: Kome stiže povećanje mirovine i kako do njega, pogledajte detalje i rokove

Tako u slučaju mogućnosti izbora dvije opcije, odnosno osobne i dijela obiteljske mirovine ili samo obiteljske mirovine, HZMO vodi računa da u isplatu stavi najpovoljniju svotu mirovine za korisnika.

HZMO podsjeća i kako su sve obiteljske mirovine povećane za 10 posto i bit će isplaćene u veljači za siječanj, a povećanje će ići automatski pa korisnici za to povećanje ne trebaju podnositi zahtjev. Na isti način, najniža mirovina povećana je za tri posto.

Za sve savjete u vezi s ostvarivanjem prava korisnici se mogu obratiti pravnim savjetnicima u područnim službama HZMO-a, kao i putem infotelefona 4595-011 i 4595-022 te web-obrasca.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene