Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znate li da ako unutar tri dana od propisivanja recepta ne podignete antibiotik u ljekarni, recept se automatski briše iz sustava? To je već uobičajena praksa, koja itekako olakšava posao u ljekarnama. No, s druge strane, otežava posao liječnicima, jer zbog nemara pacijenata ponovno moraju ispisivati recepte.


Mnogi pacijenti ne znaju da se lijekovi moraju podignuti u određenom roku. Primjerice, antibiotik se mora podignuti u roku od tri dana. 'Postoje i recepti koji se daju uglavnom za kronične bolesnike i koji traju 15 dana. Postoje recepti koji važe i pet dana, a to su oni za narkotike', kazala je mag. pharm. Đurđica Palfi iz Gradske ljekarne Zagreb.

Evo kako do lijekova na recept u drugim državama članicama EU

Vezani članci Vesna Bosanac Neke bolnice već ostale bez lijekova, zabrinuti i pacijenti i ravnatelji: ''Ovo je jedna vrsta pritiska i na nas i na Ministarstvo'' Zvonimir Šostar - 2 Šostarov dramatičan apel: "Ako virus prijeđe s mladih na starije, onda ćemo tek biti u problemu. Vidjeli smo što se događalo u Bergamu..."

Iako se rok od tri dana za podizanje antibiotika možda čini prekratkim, liječnici upozoravaju da je to itekako razuman rok. 'Zato što bi sam pacijent zbog svog stanja morao u roku tri dana početi ga koristiti. 'To je i previše. Ako nekom treba antibiotik, onda mu to treba isti dan ili dan kasnije. Znači, radi se o nečem što je akutno, a ne da čekaju tri dana pa da recept istekne', kazala je doktorica Gabrijela Papić.

Ne podigne li se lijek u zadanom roku, recept se briše iz sustava. 'Stvara nam probleme jer radimo isti posao dva puta. Znači, moramo se vratiti, stornirati prethodni recept, dovesti ga na nulto stanje i ponovno propisati', objasnila je Papić.

U ljekarni kažu kako im ovakav način evidencije recepata olakšava posao, jer ne moraju voditi brigu o isteku pojedinog recepta, već to za njih čini sustav.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook