Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikat umirovljenika Hrvatske poručuje

Jednaka mirovina za sve, pa i za predsjednika države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo Sindikata umirovljenika Hrvatske pozdravilo je saborsku odluku o ukidanju tzv. povlaštenih mirovina za saborske zastupnike, ustavne suce i glavnog državnog revizora, a očekuje da će na isti način sudbinu svih hrvatskih građana dijeliti i svi ostali državni dužnosnici, uključujući i Predsjednika Republike.

SUH očekuje da će posao biti dovršen do kraja kako bi se svi državni dužnosnici preselili u opći mirovinski sustav te ostvarivali mirovine temeljem rada i uplaćenih doprinosa, čime bi dijelili sudbinu svih građana Hrvatske. Tražimo sustav jednak za sve, pa i za predsjednika Republike, utoliko više što većina europskih zemalja ne poznaje povlaštene mirovine', navodi sindikat u priopćenju.

Napominje da Hrvatska trenutno ima oko 170.000 umirovljenika iz 13 skupina građana koji ostvaruju mirovine i mirovinska primanja pod povoljnim uvjetima i posebnih propisima, a konzumiraju čak 20 posto ukupne mirovinske potrošnje.

U SUH-u stoga zahtijevaju potpuno izdvajanje svih posebnih mirovinskih prava iz sustava međugeneracijske solidarnosti, držeći da takva davanja i beneficije trebaju biti financirana izravno iz javnog proračuna. To je, ističu, preduvjet za buduću održivost mirovinskog sustava.

Pročitajte i ovo Kali, otok Ugljan "Ne znamo što će biti dalje" Kupili kuću iz snova na Jadranu, a onda je počela noćna mora: Zapalili im auto, otrovali mačku... Umirovljenik Siromaštvo na svakom koraku Nakon što potroše na hranu, umirovljenici nemaju gotovo ništa: "Ako šparam cijeli mjesec, ostanu mi dva, tri eura"

Prosječna mirovina ubrzano pada

Predsjedništvo SUH-a naglašava da temelj hrvatskog mirovinskog modela treba ostati javni i obvezatan prvi stup međugeneracijske solidarnosti, u formi obvezatnih doprinosa uplaćenih od strane poslodavaca i radnika. Drugi stup obvezatne mirovinske kapitalizirane štednje treba, pak, dubinski reformirati, jer se, smatraju, pokazao lošim i dokinut je ili reformiran u svim europskim zemljama koje su ga uvele.

U SUH-u stoga izražavaju zabrinutost povremenim naznakama da bi se doprinosi za drugi stup mogli povećati bez takve reforme ili čak na račun umanjivanja doprinosa za prvi stup, upozoravajući da će upravo oni koji će ići u mirovinu temeljem postojećeg modela drugog stupa imati sve niže mirovine.

Predsjedništvo SUH-a upozorava da prosječna mirovina ubrzano pada (2151 kuna) te da je udjel prosječne mirovine u prosječnoj neto plaći došao na samo 37,9 posto, dok je udjel u prosječnoj bruto plaći skliznuo na 26,45 posto, čime je Hrvatska, ističu, pala na dno europske ljestvice. Naglašavaju da siromaštvo hrvatskih umirovljenika postaje zabrinjavajuće i u okvirima EU, jer u zonu ugroženosti ulazi više od 60 posto umirovljenika, pošto imaju primanja niža od 2700 kuna.

'Redovito usklađivanje mirovina prema plaćama (i eventualno prema rastu troškova života - ako se ne bilježi rast plaća u određenom razdoblju), te uvođenje modela minimalne mirovine, uz spomenutu reformu drugog mirovinskog stupa, mogu donekle jamčiti obranu umirovljenika od potonuća u potpuno siromaštvo', stoji u priopćenju vršitelja dužnosti predsjednika SUH-a Matije Voščuna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene