Orkanska bura, ilustracija (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)
Orkanska bura, ilustracija (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Jedan od dvojice surfera nestalih u ponedjeljak poslijepodne u moru ispred Umaga samostalno je doplivao do obale. S obzirom na vremenske prilike na moru, nije bila moguća potraga za drugim, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.


Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) u ponedjeljak oko 17 sati zaprimili su dojavu očevidaca o dvojici surfera u moru ispred Umaga, odakle su ih olujni udari vjetra nosili prema otvorenom moru, stoji u priopćenju Ministarstva poslanom kasno u ponedjeljak.

Vezani članci Windsurfer (Foto: AFP) Umaški trener otkriva: "Surfer je nakon 26 sati u moru sam isplivao, rekao broj telefona i molio da mu pozovu ženu" Orkanska bura, ilustracija (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Kako se spasio slovenski surfer: Izašao je na plažu blizu Trsta, ušao u obližnji kafić i zatražio pomoć

Obojici su uništena jedra i pali su u more, nakon čega je pokrenuta spasilačka akcija u koordinaciji s Lučkom kapetanijom Pula i Lučkom ispostavom Umag.

Službenici pulske Kapetanije u 18 sati javili su kako je jedan od dvojice surfera uspio samostalno doplivati do obale u blizini Umaga, gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Pula u daljnje medicinsko postupanje.

S obzirom na vremenske prilike na moru, nije bilo moguće poduzeti pomorsku potragu, za što je iz MRCC Rijeka, uz raspoložive službenike pulske Kapetanije, angažirana Policijska uprava istarska i Javna vatrogasna postrojba Pula, čiji službenici i pripadnici obavljaju kopnenu potragu, tj. tijekom noći dežuraju na pozicijama uz obalu na kojima je predviđena pojava nestalog surfera sukladno morskim strujama i smjeru vjetra, dodaje se u priopćenju.

O događaju je obaviještena i hrvatska Obalna straža kako bi pripremila vlastite raspoložive pomorske i zračne potražno-spasilačke resurse.

Svi sudionici u pomorskom prometu u području potrage, putem obalnih radijskih postaja obavještavaju se o nestaloj osobi, zaključuje se u priopćenju. (Hina)