Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nadan Vidošević broji zadnje dane svog četvrtog mandata na čelu hrvatske gospodarske komore. Po dužini predsjedanja svojom institucijom u Hrvatskoj je apsolutni rekorder. Vidošević želi i peti mandat.


Ili ga vole ili ne. Komoru vodi od 95. a ponedjeljak želi dobiti još jedan 4 -godišnji mandat. Jedini protukandikat Nadanu Vidoševiću za čelnu poziciju u HGK je anonimni 26 godišnji poduzetnik. Statut Komore mu ne ograničava broj mandata. Udruga poslodavaca pak smatra da Komora dovoljno ne pomaže poduzetnicima, da je prevelika i previše ovisna o vlasti.

Vezani članci Slika nije dostupna Ponovno odgođeno pripremno ročište Vidoševiću Slika nije dostupna 'Dokazi su zastrašujući, mijenjat će društvenu klimu u Hrvatskoj'

'Sustav financiranja koji je definiran Zakonom u svakom slučaju determinira poziciju Komore da se ne smije previše zamjerati vlastodršcima jer bi u tom slučaju mogla ostati bez finaciranja', tvrdi Vladimir Ferdelj iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Godišnje oko 250 milijuna kuna

Tvrtke koje ionako imaju problema s oporavkom Komori moraju plaćati čak dva računa mjesečno. Manje tvrtke plaćaju 55 kuna, a čine 94 posto članstva. Srednje tvrtke plaćaju 1500 kuna, njih je 4 posto, velike 5 i pol tisuća kuna, a takvih je dva posto. Uz to plaćaju se i dodatni doprinosi po visini prihoda. Kada se to zbroji godišnje Komora inkasira oko 250 milijuna.

'Zahvaljujući HGK i g. Vidoševiću koji je vizionar cijelog tog projekta bio pa je otvorio kancelariju i zahvaljujući što je našao dobre ljude, mi smo dolje otvorili firmu. Komora je glavna koja organizira sve od aviona od dozvola od viza', kaže Anto Lipovac, vlasnik tvrtke Birotehna.

Je li Vidošević doista zaslužio i 5. mandat na čelu Komore? Daju mu li gospodarski rezultati pravo da na čelu te institucije zaokruži 20 godinu.? Treba li država mijenjati pravila? Na ta pitanja Nadan Vidošević danas nije htio javno odgovoriti. Vjerojatno će to učiniti presutra na Skupštini od koje želi potvrdu mandata novog mandata.