Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nacionalni interes'?

Zbog golf terena 300 obitelji prijeti izvlaštenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog novog Zakona o golfu više od 300 obitelji iz Male Bune kraj Velike Gorice moglo bi ostati bez više od 100 hektara djedovine. A sve jer investitori žele napraviti golf terene i izvlastiti mještane.

1 270 000 kvadrata čistog zelenila uskoro bi moglo postati golf tereni. Mještanima se nudi od 5 do 10 kuna po kvadratu. Mještani ne daju ni za 100, ali dovedeni su pred zid. 'Smiješno, to je jedan mafijaški zakon. Nema šanse da prodam svoju djedovinu koja je u našem nasljedstvu par stotina godina. Nema tih novaca', kaže Josip Novak, jedan od mještana. Istu sudbinu dijeli 300 obitelji s ovog područja, među njima i Josipov susjed koji ima preko 60.000 kvadrata. 'Ljudi koji su to napravili, napravili su na taj način da mi to jednostavno nismo mogli doznati. Osjećam se prevarenim', kaže Vladimir Birek.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić manevar s imovinom Turudićeva supruga kupila čak 160.000 kvadrata zemljišta: Prije njegove kandidature za šefa DORH-a sve prebacili djeci Željko Kerum Elektronička javna dražba Kerumovo zemljište u Drnišu ide na bubanj: Procijenjena vrijednost na 85.838 eura

Mještani ogorčeni

Sve je počelo 1995. kada su privatne tvrtke uz sumnjivu potporu i bez rasprave htjele oduzeti 60-tak hektara poljoprivrednog zemljišta. Godinu po godinu apetiti su im rasli. Danas žele 127. Mještani su ogorčeni. Da su golf tereni samo dobro pokriće za izgradnju i prodaju skupih apartmana već znaju i ptice na grani. Dogradonačelnik Gorice stoga ima plan. 'HNS neće dozvoliti da gradsko vijeće da zeleno svjetlo i naš je dogovor da se traži u izmjenama i dopunama županijskog plana brisanje tog rekreacijskog prostora', kaže dogradonačelnik Goran Beus Richemberg.

Oni koji su iza leđa mještanima Male Bune to i odlučili nisu bili dostupni za komentare. No, mještani Male Bune ne odustaju. Svoju djedovinu branit će pod svaku cijenu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene