Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je dopušteno?

"Je li grijeh ako oralno zadovoljim supruga?" Katolički vodič za seks nudi zanimljive savjete vjernicima

Problemi u krevetu (Ilustracija: Getty)
Problemi u krevetu (Ilustracija: Getty) Foto: Getty Images
Knjiga "Seks kakav niste poznavali" poljskog fratra Ksaweryja Knotza odgovorila je na mnoga pitanja vezana za katoličanstvo i seksualnost.

Danas objavljena knjiga koja opisuje seksualne odnose u braku donosi odgovore na pitanja poput "Što je dopušteno u predigri?", "Je li grijeh ako oralno zadovoljim supruga?", "Moj muž uvijek ima želju, a ja baš ne"...

Pročitajte i ovo Mate Uzinić Borba protiv pedofilije Nadbiskup Uzinić: ''Crkva je kroz zanemarivanje žrtava zanemarila Isusa Krista'' Ilustracija Vazmeno Trodnevnlje Ususret Uskrsu: Znate li zašto je Velika subota poseban dan?

Autor knjige tvrdi da "Isus Krist pristupa supružnicima i onda kada se nježno grle, ljube, miluju, imaju spolni odnos. I na taj način njihova probuđena tijela sudjeluju u tajni ljubavi Boga skrivenoga u ljudskim tijelima. U trenutku kada uzajamno daruju zadovoljstvo Gospodin Bog je prisutan među njima, i to na temelju sakramenta ženidbe koji posvećuje njihov intimni odnos". Govori o "tri kućna oltara" kao simbolima dimenzija odnosa s Bogom, a to su: kućni molitveni kutak, stol i bračna postelja, piše Večernji list.

“Katolički se supružnici prema bračnoj postelji odnose s osobitim poštovanjem. Uređuju posebnu sobu za intimno slavljenje bračnoga čina. Opremaju je krevetom toliko širokim da bi pogodovao lagodnu doživljaju toga iznimnog trenutka", kaže Knotz.

"Muškarci izbacivanje sjemena žele što češće"

Autor tvrdi da "kod muškarca izbacivanje sjemena prati automatsko zadovoljstvo te ga, naravno, želi što je moguće češće".

"Kod žene prihvaćanje spolnoga čina i rizik mogućega začeća u brojnim slučajevima nisu 'automatski' prirodno nagrađeni snažnim osjećajem zadovoljstva. Žena se često na spolni čin odlučuje više iz ljubavi prema mužu nego poradi vlastite potrebe. Zato je jako važno da muškarac za vrijeme spolnoga čina nastoji nagraditi ženinu odanost, trud i rizik”, piše i naglašava kako je "muž dužan posebno se brinuti da žena za vrijeme spolnoga čina doživi zadovoljavajuću emocionalnu bliskost i seksualno zadovoljstvo. U brojnim slučajevima to se može dogoditi samo onda kada spolni čin prate dodatni muževi zahvati – počevši od stvaranja sigurna, nježna i srdačna ozračja za spolni čin preko maženja njezinih omiljenih erotskih točaka, a završavajući stimulacijom klitorisa", piše u knjizi

"Oralni seks moralno dopušten"

U knjizi se navode i kako je oralni seks za vrijeme predigre moralno dopušten.

"Stimuliranje vanjskih spolnih organa usnama ili jezikom, kao element predigre, moralno je dopušteno i u takvu ponašanju ne treba tražiti grijeh", tvrdi Knotz te dodaje kako bi "crkveni nauk zapao u proturječnost kada bi propovijedao da se neke dijelove tijela voljene osobe, kao što su usta, ruke, grudi, bedra, stražnjica može milovati i ljubiti, a druge – na primjer spolne organe – nije dopušteno ljubiti, maziti, dodirivati te da pripadaju u drugu kategoriju i da ih se ne može voljeti na isti način i iz toga maženja crpiti užitak".

Kad je riječ o kondomima, ovaj svojevrsni katolički vodič za seks piše kako njihovim korištenjem prekoračujemo granice ljudskog tijela. Kontracepcijska pilula pak vodi u nekršćansku kulturu i "nesumnjivo narušava integritet ljudskoga tijela".

Analni seks prema mišljenju autora nije normalan spolni čin te "muškarci nemaju prava zahtijevati od žena takav način spolnoga odnosa". Nije poželjno ni korištenje seksualnih igračka jer one "umjetno izazivaju i pojačavaju zadovoljstvo".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene