Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga Eko Kvarner smatra da je hrvatskoj javnosti do sada nedovoljno objašnjeno da će očekivano odustajanje od primjene ribolovne komponente ZERP-a za zemlje EU veoma izvjesno dovesti do ekološke katastrofe na Jadranu, priopćila je danas ta ekološka udruga.


Uzrok toga je što će u slučaju odustajanja talijanski ribari nastaviti već postojeće prekomjerno izlovljavanje ribe u ZERP-u, jer nakon uništenja ribljeg fonda na svom dijelu Jadrana nastavljaju pustošenje i njegovog istočnog dijela, drži Eko Kvarner.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković najavio: Hrvatska će u ponedjeljak proglasiti isključivi gospodarski pojas Slika nije dostupna 'Eko Kvarner' o pritiscima Europske komisije

Udruga smatra da je najbolji dokaz te teze višegodišnji dramatični pad ulova talijanskih ribara na Jadranu, koji veoma jasno ukazuje da nam predstoji katastrofa. Sama ta opasnost dodatno je pojačana sa sve češćom pojavom invazivnih alohtonih vrsta morskih organizama (koje su već mnoge pronađene u Jadranu), a mogu se (i zbog globalnog zatopljenja) lako ubaciti u prelovom ribe uništeni ekosustav.

Eko Kvarner drži da je upravo nevjerojatno slušati izjave nekih političara (Pusić, Milanović, Kajin) koji kao rješenje problema zaštite ribolovnog fonda u Jadranu navode primjenu ribolovnih mjera koje provodi Evropska unija, jer se je upravo na tom planu politika EU-a pokazala potpuno nedjelotvornom.

Udruga smatra da je bitno upozoriti da su sva "ad hoc" provedena ispitivanja javnog mnijenja (HRT, Večernji list, Radio 101) pokazala da su se građani, pred koje je postavljena apsurdna dilema ZERP ili EU, u velikoj većini opredijelili protiv odustajanja od primjene ZERP-a za zemlje EU. Kada se uzme u obzir da su lideri stranaka vladajuće koalicije u predizbornoj kampanji permanentno davali čvrsta obećanja o neodustajanju od primjene za zemlje EU od 1. siječnja 2008. neizbježno je postaviti pitanje legitimnosti najavljene odluke o odustajanju od primjene jer s time postaje jasno da su političari u biti lagali svoje birače. Temeljem tih ispitivanja očito je da većina građana Hrvatske ne želi na ovakav način platiti ulazak u Europsku uniju, stoji u priopćenju Udruge Eko Kvarner.