Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor izjavila

Kosor ne bi o Sanaderu: 'Javnom sektoru božićnice od 625 kuna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Božićnica u javnom sektoru iznosit će 625 kuna, izjavila je danas Jadranka Kosor.

'Ono što možemo učiniti to je božićnica od 625 kuna za ovu godinu, ali smo i dalje otvoreni za socijalni dijalog', izjavila je Kosor prilikom današnjeg posjeta zagrebačkom Domu umirovljenika na Ksaveru. Dodala je kako je iznos božićnica od 625 kuna ono što vlada u ovoj složenoj gospodarskoj situaciji može isplatiti, no državne financije po njezinim riječima i dalje su stabilne. Što se tiče javnih službi predsjednica vlade rekla je da im je uputila pismo u kojem se navodi limit za isplatu božićnice te od njih očekuje odgovor što čine po tom pitanju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraživanje pokazalo Javnost traži otpuštanje 30 posto javnih službenika Slika nije dostupna Za njih veći porez nema smisla Srbija otpušta 10 posto državnih službenika

>> Prijete štrajkom jer neće dobiti božićnice

Kosor ističe kako se vlada nalazi u jednoj neobičnoj situaciji - s jedne strane doživljava snažne pritiske iz javnih službi da se otpusti 20 do 30 tisuća ljudi i da se na taj način smanji pritisak na proračun, dok se s druge strane odbija bilo kakav dijalog vezan uz promjenu visine božićnice. Premijerka je najavila kako je došlo vrijeme da se u idućoj godini sa socijalnim partnerima otvori pitanje svih materijalnih prava iz kolektivnih ugovora u javnom sektoru - plaće, prijevoz, božićnica, dar za djecu i ostalo, jer je došlo vrijeme da se preispita njihova racionalnost. Došlo je vrijeme da vidimo je li usmjeravanje novca poreznih obveznika racionalno ili nije, jer su 32 milijarde koje odlaze za plaće iz proračuna golemi iznos koji se može racionalnije iskoristiti tako da oni koji više rade budu i bolje plaćeni, kazala je Kosor.

Nije željela komentirati Sanaderove 'mutne poslove'

Kosor nije željela komentirati medijske napise o navodnim 'mutnim poslovima' svog prethodnika Ive Sanadera i najave da se on vraća u politiku, kao ni najave o mogućem izvanrednom izbornom saboru HDZ-a. Smatra da je najvažnije u ovom trenutku govoriti o tome što vlada poduzima kako bi što prije izašla iz krize. 'Važno mi je da stabilno završimo 2009. i da isto tako započnemo 2010.', izjavila je Kosor. Ocijenila je da je vlada stabilna i usredotočena na jačanje gospodarstva, čuvanje radnih mjesta i vraćanje optimizma u 2010. godini koja bi mogla biti početak laganog izlaska iz krize. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene