Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Javno okupljanje metalaca na Trgu Francuske Republike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat metalaca Hrvatske danas je na Trgu Francuske Republike organizirao javno okupljanje metalaca iz cijele Hrvatske kako bi uoči izbora upozorili političare na socijalnu sliku i probleme metalaca u Hrvatskoj.

Oko 600 okupljenih članova Sindikata metalaca poručilo je kako se protive mijenjanju radnog zakonodavstva kojim bi se smanjila radnička prava i toleriralo crno tržište rada.

Pročitajte i ovo Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja Nacionalni ispit iz Hrvatskog jezika Koji je smisao? Sindikat Preporod protiv nacionalnih ispita: "Besmisleni su i štetni!"

"Stop porezima na naše jadne plaće", "Metalci ne žele biti robovi", "Tražimo pravedne plaće za naš rad", neke su od parola upućenih političarima.

Želimo ekonomsku politiku kojom će se očuvati industrija, a posebno metalska, te kontrolu pristupa sumnjivoga kapitala, rekao je predsjednik Sindikata Ivo Marjanović. 

Usprotivio se povećanju poreza koji bi opteretili radnika, te liberalnom kapitalizmu koji zagovaraju Svjetska banka i MMF, čija se uspješnost mjeri proporcionalnom smanjenju radničkih prava.

Sindikat metalaca Hrvatske je za ulazak Hrvatske u EU kad se riješi problem korupcije i reformiraju pravosuđe, gospodarstvo, zdravstvo, školstvo i socijalna politika. 

U tom smislu traži duže prijelazno razdoblje za pojedine industrije, a posebno brodogradnju.

Bez obzira što nas je svaki dan sve manje, jer su naše tvornice iselili, a radna mjesta ukinuli, nećemo se prestati boriti za svoju sudbinu, poručila je glavna sindikalna povjerenica Gredelja, Višnja Kovačec.

Zakonom zajamčena minimalna plaća, stroga inspekcijska kontrola nepoštivanja kolektivnog ugovora i sigurnosti na radnom mjestu, te neprihvaćanje stranh ulagača čiji je interes zatvaranje tvrtke ili prenamjena djelatnosti neki su od zahtjeva koje su sindikalci uputili političarima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene