Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sigurnosne prijetnje

Bombastično izvješće SOA-e: Spriječen pokušaj osnivanja paravojne skupine, zbog susjedne zemlje vlada posebna neizvjesnost

Sigurnosno-obavještajna agencija objavila je izvješće za 2022. godinu u kojoj su nabrojane najveće prijetnje sigurnosti.

U javnom izvješću Sigurnosno-obavještajne agencije za 2022. godinu ističe se ruska agresija na Ukrajinu, ali i izvori nestabilnosti u hrvatskom susjedstvu, kao i prijetnje nekih domaćih ekstremista. 

U izvješću se spominje protjerivanje ruskih diplomata iz veleposlanstva u Zagrebu, za koje kažu da se radilo uglavnom o ruskim obavještajcima koji su u hrvatskoj radili pod diplomatskom krinkom. 

SOA i dalje procjenjuje da je teroristička prijetnja u Hrvatskoj niska, ali ne može isključiti mogućnost terorističkih napada, ponajprije samostalnih napadača. Poseban joj je izazov povratak boraca ISIL-a i njihovih obitelji iz zarobljeništva u Siriji u susjednim državama, a brojni izlaze i iz europskih zatvora.

Htjeli obučavati paravojsku

Ekstremizam ni po jednoj osnovi, smatraju u SOA-i, u Hrvatskoj nema značajno uporište i potporu javnosti, ali su detektirali pokušaje pojedinaca s ekstremističkim i militantnim stavovima da paravojno organiziraju svoje sljedbenike kako bi ih vojno obučili i nabavili im naoružanje. Krajnji cilj im je rušenje demokratskog ustavnog poretka Republike Hrvatske, kaže SOA. 

Procjenjuju da je riječ o malom broju sljedbenika bez mobilizacijskog potencijala i mogućnosti za pridobivanje šire potpore javnosti, ali da njihovi ekstremistički stavovi i namjere, "posebice u slučajevima osoba s psihičkim poremećajima", predstavljaju sigurnosni rizik. 

U Europi i dalje najveću prijetnju predstavljaju radikalizirani pojedinci inspirirani džihadističkom ideologijom. Ti takozvani usamljeni vukovi nepredvidljivog su djelovanja, bez izravnih kontakata s terorističkim organizacijama, ali su inspirirani pozivima terorističkih organizacija na počinjenje terorističkog čina.

Pročitajte i ovo Ante Letica Za Dnevnik Nove TV Zabijamo li svi glavu u pijesak kad je riječ o jednoj velikoj opasnosti u Hrvatskoj? "To je uzrok nesreća koje se događaju danas"

Pročitajte i ovo Ivana Knoll - 5 Važni poslovi Šef SOA-e na saborskoj sjednici pokazivao fotografiju Ivane Knoll: Svi detalji ove sulude priče

SOA kaže da se u informacijskom djelovanju prema RH zlorabe novinski portali, internetske društvene platforme, a pojedine informacijske operacije odvijaju se plasiranjem zlonamjernih teza o SOA-i i RH pod krinkom znanstvenih instituta, čime se želi lažnim vijestima i tezama dati vjerodostojnost. Izvješće daje citate jednog regionalnog znanstvenog instituta koji optužuje SOA-u (ali i poljske i francuske službe) za destabilizaciju BiH.

Zabrinutost zbog Crne Gore

U izvješću se ističe da posebnu neizvjesnost na Zapadnom Balkanu uzrokuje društveni rascjep u Crnoj Gori, u kojoj značajan dio političke moći zauzimaju stranke s protu-NATO, prosrpskom i proruskom orijentacijom nasuprot tzv. suverenističke prozapadne opcije. 

Što se tiče Srbije, navodi se činjenica da nisu uveli nikakve sankcije Rusiji, dok je tamošnja javnost vrlo proruski nastrojena. 

"Kroz medije i javne nastupe istaknutih pojedinaca u pojedinim državama susjedstva nastavilo se plasiranjem narativa kojim se želi osporiti legitimnost i zakonitost oslobodilačkih vojno-redarstvenih operacija tijekom Domovinskog rata, a RH se sustavno pokušava prikazati kao državu nastalu na zločinima te kao sljednicu kvislinške NDH. Pritom Srbija koristi i pravosudni aparat za vršenje pritiska na RH, kao što je podizanje optužnica protiv pilota i zapovjednika Hrvatske vojske zbog navodnih zločina u BiH nakon Oluje 1995. godine", navode agenti SOA-e. 

Regrutiranje novih špijuna

Zanimljivo je da se kao jedan od ciljeva objave ovakvih izvješća ističe i zapošljavanje novih kadrova, pa tako i sad traže da im se jave mlade i obrazovane osobe, ali traže i osobe sa srednjom stručnom spremom. "U tjednima nakon objave javnih izvješća SOA svake godine zaprimi stotine, pa i tisuće prijava za posao, što predstavlja izvrstan bazen za selektiranje kandidata za posao", kažu u SOA-i. 

Tijekom 2022. godine predsjedniku Republike, Sabora i premijeru SOA je uputila po 686 (istih) informacija. U 2022. godini SOA je napravila 6626 sigurnosnih provjera, što je drugi najveći broj u povijesti.

Cijelo izvješće SOA-e za 2022. godinu možete pogledati ovdje

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene