Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Zabijamo li svi glavu u pijesak kad je riječ o jednoj velikoj opasnosti u Hrvatskoj? "To je uzrok nesreća koje se događaju danas"

Gost Dnevnika Nove TV, bivši operativac SOA-e, otkriva reporteru Ivanu Čorkalu kolika je prijetnja laka dostupnost oružja za Hrvate.

Prije dva tjedna kad se dogodilo ubojstvo u zagrebačkom noćnom klubu, večerašnji gost Dnevnika Nove TV Ante Letica tada je istaknuo laku dostupnost i sveprisutnost oružja kao jedan od velikih problema u Hrvatskoj.

Reporter Ivan Čorkalo istaknuo je da su u pripremi razgovora nabrojili nekoliko situacija u kojima je moglo biti znatno više žrtava nego što je bilo: Zavadlav, Buzuk, slučaj Ritz, prijetnje u Splitu.

Pročitajte i ovo Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi Izvještavanje o Srbiji HND poslao apel medijima: Držite se etičkih načela struke

Postavio je pitanje bivšem SOA-inu operativcu zabija li Hrvatska još uvijek glavu u pijesak kad je riječ o ilegalnom oružju, na što je Letica odgovorio da je potrebno procijeniti i ocijeniti situaciju.

"Potrebno je da naša državna tijela, koja su dizajnirana za to, donesu određene mjere kako bi se pojačao rad na otkrivanju i presijecanju ilegalne trgovine oružjem, kako bi se pojačala kontrola osoba koje posjeduju legalno oružje i kako bi se pojačali kriteriji za legalno dobivanje dozvole za držanje oružja", istaknuo je Letica.

Dodao je da je to jedna od preventivnih mjera koje stalno trebamo jačati i razvijati: "Inače je običaj da se saniraju posljedice, a da se uzroci ne rješavaju."

Letica je kazao da je i u Srbiji to slučaj, odnosno da je riječ o posljedici uzroka koji su stalno prisutni, odnosno radikalizacije. "Ta radikalizacija nužno donosi nasilje koje je prisutno u javnom diskursu, medijima, među ljudima. To je uzrok nesreća koje se događaju danas, a to se ne rješava."

Pročitajte i ovo Ilustracija Policijska akcija "Nekad je potrebno uzeti pravdu u svoje ruke": Uhićen vehabija u Beogradu koji je vježbao pucanje i pozivao na kaos

Reporter Čorkalo postavio je pitanje treba li se u Hrvatskoj povećati represija ili je potrebna prevencija, na što je Letica odgovorio da prvo treba početi s prevencijom, a zatim uvesti represiju "u smislu povećavanja kazni za ilegalno nošenje oružja i povećanje kazni za one ljude koji imaju legalno oružje, a neodgovorno se odnose prema njemu.

Letica je spomenuo i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, s kojim se ne slaže oko mjera: "To neće donijeti ništa dobro, to će možda malo usporiti razvoj neke situacije, ali generalna represija ništa dobro ne donosi." 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene