Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog arbitražnog sporazuma

Janšini eurozastupnici traže razgovor s vodstvom europskih pučana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka koju vodi bivši slovenski premijer Janez Janša održat će idućeg tjedna s vodstvom Europske pučke stranke sastanak na kojemu će pojasniti zašto se protivi arbitražnom sporazumu koji su u srijedu u Stockholmu potpisali hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor.

‘Predstavit ćemo slabosti i prednosti sporazuma o arbitraži koji je bio potpisan ovog tjedna’, rekao je u petak u razgovoru za novinski portal ‘Vest.si’ potpredsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) i zastupnik u Europskom parlamentu Milan Zver. Stranka bivšeg premijera Janeza Janše članica je grupacije europskih pučkih stranaka, a protivi se ratifikaciji spomenutog sporazuma jer smatra da on ne ispunjava slovenske nacionalne interese zbog upitnosti rezultata arbitraže i da je rezultat hrvatskog ‘uspješnog lobiranja’ u europskim krugovima, pojasnio je Zver. ‘Hrvatska je uspješno lobirala i sada EU granični prijepor smatra bilateralnim pitanjem, umjesto da se to tretira kao problem između Europske unije i Hrvatske’, rekao je Zver, ocjenivši sporazum kao pregovarački neuspjeh sadašnjeg premijera Boruta Pahora.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Slika nije dostupna Pučani izazivaju krizu u Janšinoj koaliciji?

>> Janša: Sporazum o arbitraži neće proći na referendumu

Sporan termin 'junction'

‘Večer’ u komentaru navodi da je Pahor potpisivanjem sporazuma pokazao izuzetnu hrabrost . ‘Slovenija je izgubila svoje ranije međunarodne pozicije u sporu s Hrvatskom. Sporazum nije uspjeh jer ne osigurava ključne ciljeve koje Slovenija mora postići. Termin junction iz sporazuma znači da je upitan slovenski teritorijalni kontakt s otvorenim morem jer se izraz odnosi na prometnu spojnicu. To znači da možemo dobiti stečeno pravo prolaza, a posljedično izgubiti status pomorske države’, rekao je Zver. Slovenski mediji u petak tvrde da bi se ratifikacija potpisanog sporazuma mogla zakomplicirati u parlamentarnoj proceduri, ali i dovesti do velike polarizacije u slovenskoj politici koju simbolizira ‘prestižna borba’ sadašnjeg i bivšeg premijera oko odnosa s Hrvatskom. Mariborski ‘Večer’ u komentaru navodi da je Pahor potpisivanjem sporazuma pokazao izuzetnu hrabrost iako je svjestan da to može ugroziti njegovu karijeru ako opozicija sporazum sruši oporba.

Prijeti mu 'politička smrt'?

Janša je, navode slovenski mediji, s druge strane u teškoj dilemi. S jedne strane, kako navode, on svom političkom konkurentu s ljevice ne može priznati ‘upisivanje u povijest’ koje će mu donijeti sređivanje odnosa i dugogodišnjeg spora s Hrvatskom. Ako pokaže konstruktivnost i ne pristane na zahtjeve Zmage Jelinčiča i radikalnih pristaša Slovenske pučke stranke da dade glasove svojih zastupnika za održavanje referenduma na kojemu bi se sporazum o arbitraži odbio, onda mu prijeti ‘politička smrt’ u tom dijelu biračkog tijela. Ako postupi suprotno, onda bi mogao biti ugrožen njegov kredibilitet u europskom političkom okruženju, odnosno integritet njegove stranke u okviru grupacije europopskih pučkih stranaka, navode slovenski mediji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene