Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prilika za pravednu granicu

Janšina koalicija podupire arbitražu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova slovenska vlada koja se treba konstituirati do 10. veljače ne planira radikalne promjene na području vanjske politike.

Zauzimat će se za dobre odnose sa svim susjednim državama, a arbitražni postupak za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom vidi kao priliku za ostvarenje 'pravedne granice' na moru i kopnu, glavne su smjernice koalicijskog ugovora između 5 stranaka desnice i centra o novoj vladi čijim je glasovima u subotu u parlamentu za novog premijera izabran Janez Janša.

Koalicijski sporazum objavljen je u nedjelju na internet stranicama Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše. Najvećim dijelom posvećen programu za gospodarski oporavak i financijsku stabilizaciju, sporazum 5 stranaka o djelovanju nove vlade ne predviđa posebnih novosti na području vanjske politike u odnosu na usmjerenje dosadašnje vlade Boruta Pahora, ali kao i na području drugih resora naglašava potrebu štednje i racionalizacije, te najavljuje mogućnost ukidanja nekih veleposlanstava i konzulata, osobito u Europi.

Što se tiče arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom, kojem se vodeća stranka u novoj koaliciji protivila dok je bila u oporbi, zagovarajući bilateralno rješenje tijekom hrvatskih pregovora za članstvo u Europskoj uniji, arbitraža se sada naziva 'prilikom' da se tim postupkom ostvare interesi Slovenije, što će se dokazivati u pravnom podnesku koji do kraja godine treba predati arbitražnom sudu.

'Koalicijski partneri dosljedno će djelovati u cilju očuvanja terotorijalne cjelovitosti Slovenije. U pripremama za definiranje predmeta graničnog spora i u memorandumu (podnesku), Slovenija će svoj zahtjev utemeljiti uz uvažavanje svih povijesnih i drugih činjenica, uključujući i načelo pravednosti', navodi se među ostalim u dijelu koalicijskog ugovora koji se odnosi na vanjske poslove.

Stručne i savjetodavne grupe koje u ministarstvu vanjskih poslova već rade na koncipiranju strategije i argumentiranju slovenskih stajališta tijekom arbitraže, bit će popunjene, pri čemu će nova vlada surađivati s opozicijom, navodi se u teksu koalicijskog ugovora.

'Od svih slovenskih predstavnika koji budu sudjelovali u arbitraži tražit će se da dosljedno zagovaraju stajališta koja su dogovorena', predviđa koalicijski ugovor. Također, nova koalicija koja će sastavljati vladu namjerava nastaviti diplomatske aktivnosti za proglašenje sjevernog Jadrana zonom pod posebnom zaštitom, a cijelog Jadranskog mora osjetljivim morskim područjem i to zbog ekoloških, socijalno-ekonomskih i drugih razloga, kako se navodi.

Diplomatske aktivnosti usmjerene na proglašenje sjevernog Jadrana područjem pod zaštitom i cijelog Jadranskog mora kao osjetljivog prostora će se provoditi u okviru Međunarodne pomorske organizacije (IMO) i regionalnim okvirima, a u tom cilju Slovenija namjerava dati i prilog za jadransku regionalnu strategiju svih država jadranskog bazena - Slovenije, Italije, Hrvatsk, BiH, Crne Gore i Albanije. (Hina)

Pročitajte i ovo Granica Hrvatske i Slovenije - 4 nategnuti odnosi Slovenija se oglasila o hrvatskom ulasku u Schengen, spominje arbitražu: "Zadatak svake vlade je zaštititi nacionalni interes" Slika nije dostupna Rješenje: Povezivanje sa SAD-om Srb: Propali referendum u Sloveniji nosi nove blokade Hrvatskoj

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene