Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u utorak se, drugoga dana službenog posjeta Kanadi, u Ottawi sastao s ministrom obrane Peterom MacKayem, ministrom za međunarodnu trgovinu Dayom Stockwellom i ministricom za gospodarski razvoj zapadne Kanade Lynne Yelich, koja je hrvatskoga podrijetla.


Ministar Jandroković, prvi šef hrvatske diplomacije u službenom posjetu Kanadi, u Ottawi se sastao i s predsjednikom Senata Noelom Kinsellom, a predstavljen je i na aktualnom satu Zastupničkog doma kanadskog parlamenta. Ministar Jandroković kazao je u telefonskom razgovoru iz Ottawe da je tijekom posjeta Kanadi naišao na izuzetan prijem, te da su u razgovorima koje je vodio potvrđeni prijateljski i partnerski odnosi dviju zemalja, kao i interes za njihovo daljnje proširenje i jačanje.

Vezani članci Zastupnici Mosta u Sabor su stigli s maskama koje nose inicijale ministra Ćorića - 1 ''Samobrending'' u Saboru postao trend: Mostovi zastupnici na sjednici nosili (tć) maskice Slika nije dostupna 'Trebamo program koji će privući strane radnike s vještinama koje nemaju Kanađani'

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim odnosima Hrvatske i Kanade, te ukazali na prostor za jačanje gospodarske suradnje, posebice u poljoprivredi, zaštiti okoliša i energetici te turizmu, istakao je glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun u priopćenju. Ministar Jandroković uputio je poziv kanadskim ulagačima da posjete Hrvatsku i uvjere se u gospodarske potencijale za suradnju, a razgovaralo se i o mogućnosti otvaranja kanadskog Trgovinskog uredau Zagrebu.

U razgovoru s ministrom obrane MacKayem istaknuti zajednički interesi u okviru NATO-a, gdje su dvije zemlje ravnopravni partneri u promicanju i očuvanju demokracije, mira i globalne sigurnosti, te zajednički napori u mirovnoj misiji u Afganistanu. Ministar Jandroković izvijestio je sugovornike i o situaciji u regiji te o hrvatskim pregovorima s EU. Posebno je zahvalio ministrici Yelich, prvoj ministrici hrvatskog podrijetla u Sjevernoj Americi, na doprinosu u unapređenju hrvatsko-kanadskih odnosa, te doprinosu kod donošenja odluke kanadske vlade o ukidanju viza za hrvatske državljane.

Pristupni pregovori glavna tema sastanka

Parlamentarna i gospodarska suradnja, suradnja kanadskih i hrvatskih sveučilišta, pristupni pregovori s EU i predsjednički izbori u Hrvatskoj bile su glavne teme sastanka ministra Jandrokovića i predsjednika Senata Noela Kinselle. U čast visokog gosta iz Hrvatske, predsjednik Senata Kinsella organizirao je radni ručak na kojem su, uz članove hrvatskog izaslanstva, bili i brojni članovi kanadskog Parlamenta te članovi akademske zajednice kanadskih sveučilišta.

Ministar Jandroković sastao se i s predsjednikom Zastupničkog doma kanadskog Parlamenta Peterom Millikenom, koji ga je tijekom današnjeg aktualnog sata predstavio zastupnicima. Ministar Jandroković u utorak je iz Ottawe otputovao u Washington, u dvodnevni službeni posjet Sjedinjenim Državama, tijekom kojeg će se u četvrtak sastati s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton.  (HIna)