Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljna oporba

'Na pomolu je još jedan političko-pravni skandal u režiji SDP-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ovci su prigovorili na odluku da se u dnevni red Sabora uvrsti vjerodostojno tumačenje Zakona o policiji

Svega par minuta nakon HDZ-ovog prigovora zbog odluke da se u dnevni red Sabora uvrsti vjerodostojno tumačenje Zakona o policiji, vladajući to nisu uspjeli i realizirati zbog nedostatka kvoruma. HDZ-ov Gordan Jandroković upozorio je da nakon Lex Perkovića na pomolu još jedan političko-pravni skandal u režiji SDP-a i njihovih koalicijskih partnera.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković kako diše tržište Jandroković o preseljenju Sabora: "Točno je, selimo se na tu lokaciju" Gordan Jandroković Spomenuo i novu lokaciju Posljednja sjednica Sabora u ovom sazivu? Jandroković otkrio kad će biti parlamentarni izbori

'Iako se naizgled radi o tehničkoj stvari ovo je prvorazredno političko i pravno pitanje koje može imati ozbiljne dalekosežne posljedice na pravnu sigurnost, vladavinu prava i demokratski poredak u Republici Hrvatskoj ', kazao je Jandroković te pojasnio da vladajuća Kukuriku koalicija nezadovoljna presudom Upravnog suda, mišljenjem pučke pravobraniteljice, rješenjima inspekcije Ministarstva uprave i Odbora za državnu službu koji su svi istovjetno tumačili zakon ovim vjerodostojnim tumačenjem želi izmijeniti jednu sudsku odluku.

'Milanović laže i obmanjuje javnost'

'Nikada u 25 godina hrvatske demokracije nije se dogodilo da se vjerodostojno tumačenje zakona traži nakon sudske presude sa ciljem izmjene te sudske presude. Ovo nije stav samo HDZ-a. Poslušajte što kaže struka, čitav niz priznatih hrvatskih stručnjaka za pravo kazalo je da taj institut i takva odluka nije dobra i da će zaista ugroziti hrvatski državno-pravni poredak ', nastavio je Jandroković te pozvao sve zastupnike da zaštite pravnu sigurnost i da hrvatskim građanima 'pokažu da nisu pokorni sljedbenici onoga što se pošalje s druge strane Markova trga i da će svojim odlukama, svojim raspravama, svojim ponašanjem ipak vratiti dostojanstvo i ovog Hrvatskog sabora'.

'Ako na žalost to ne učinite klub Hrvatske demokratske zajednice u tome neće sudjelovati i klub Hrvatske demokratske zajednice neće dati nikakav legitimitet možebitnom donošenju ovakve odluke', zaključio je Jandroković.

Lesarovih pet razloga

Laburist Dragutin Lesar naveo je pet razloga zašto se ova točka ne bi trebala uvrstiti u dnevni red. Kao prvi poručio je da institut vjerodostojnog tumačenja u stabilnoj ustavnoj demokraciji ne bi trebao ili smio postojati.

'Ako je Milanović koristio tajne službe protiv kolega, što tek radi političkim suparnicima'

'Drugo, o tobože nejasnoj odredbi jednog članka zakona vodili su se i vode se sudski sporovi. Upravni sud, ako imam točan podatak 141 predmet, 141 policajac, policijski službenik zatražili su zaštitu pred Upravnim sudom. Presude dosad donijete u tom predmetu Upravnog suda istovjetne su odnosno iste su odredbe zakona tumačili kao i Odbor za državnu službu, pučka pravobraniteljica ', nastavio je Lesar te kao treći razlog iznio činjenicu da bi vjerodostojno tumačenje ako bi ga Sabor danas donio imalo povratno djelovanje što je protivno Ustavu, budući bi se primjenjivalo od dana stupanja na snagu Zakona o Policiji. Četvrti razlog protiv uvrštavanja na dnevni red je i taj da je sporna Uredba o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika s kojom bi mi zapravo trebali usuglasiti odredbu zakona predmet propitivanja Ustavnog suda. Ta uredba je na Ustavnom sudu.

'Zamislite situaciju da Ustavni sud obori uredbu, a mi zakon tumačimo u skladu sa moguće neustavnom uredbom. Ako već postoji problem mislim da bi i Vlada i premijer i Sabor trebali pričekati onda pravorijek Ustavnog suda pa vidjeti tko je zapravo u pravu', objasnio je Lesar te zaključio kako bi ovo uvelo i dodatnu pravnu nesigurnost.

Odluka na demokratski način

Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je da se sve radi po demokratskoj proceduri te da će o uvrštavanju točke na dnevni red odlučiti na demokratski način odnosno glasovanjem.

VIDEO Linić: Premijer koji podmeće i spletkari je žalost za Hrvatsku

'Poštovane kolegice i kolege molim da utvrdimo kvorum. Nemamo kvorum. Nažalost, time nismo uvrstili točku 6. u dnevni red jer ne možemo odlučivati bez kvoruma', primijetio je na koncu predsjednik Sabora. Naime, u tom trenutku je u sabornici bio 71 zastupnik.

Ovu točku vjerodostojnog tumačenja Zakona o policiji će vladajući pokušati ponovno uvrstiti na dnevni red u ponedjeljak. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene