Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gordan Jandroković izrazio je zadovoljstvo što je Europska komisija predložila zatvaranje i posljednja četiri poglavlja pregovora Hrvatske i EU.


'Vrlo smo zadovoljni i ponosni na ono što smo učinili u zadnjih 20 godina ali i kroz ovih 5,5 godina pregovora. Vjerujem da smo zaslužili ovu današnju ocjenu EK i njenog predsjednika Barrosa', kazao je Jandroković. Dodao je kako očekuje da će i na Europskom vijeću zemlje članice potvrditi tu izjavu što će značiti, kako je rekao 'kraj hrvatskih pregovora, ali i početak jedne nove ere u životu Hrvatske i hrvatskih građana'.

'Mi smo spremni za punopravno članstvo te vjerujem da će Hrvatska kao nova članica obogatiti EU i dati joj dodatnu vrijednost', poručio je šef hrvatske diplomacije. Prema njegovim riječima Hrvatska neće imati nadzor i monitoring nakon ulaska u punopravno članstvo, već će imati nadzor kao što su imale i sve zemlje koje su ulazile od 2004. godine, pa tako i u kasnijem valu Rumunjska i Bugarska. 'Imat ćemo nadzor od završetka pregovora do kraja ratifikacije. Taj nadzor je uobičajen i on će se provoditi kroz provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kroz redovito izvješćivanje komisija o našem napretku te kroz posjete različitih misija koje će pratiti provodimo li sve ono na što smo se obvezali tijekom pregovaračkog procesa' istaknuo je Jandroković. Budući da je naš pregovarački proces bio iznimno složen i zahtjevan, dodao je kako ne očekuje nikakve probleme zbog tog nadzora.

'To će nas dodatno motivirati da nastavimo s reformama te tako snažni i potpuno spremni uđemo u EU' zaključio je. (Hina)

 

Vezani članci Predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Gordan Jandroković o ulasku Hrvatske u Schengen i štrajku prosvjetara: "Ovo pitanje moramo žurno riješiti" Slika nije dostupna 'Kad jednom dobijemo datum više se ne može promijeniti'