Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

O kinesko-hrvatskim odnosima

Jandroković: Kineskim investitorima ponudili smo važne projekte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvrsni politički odnosi Hrvatske i Kine dobar su temelj za unaprjeđene gospodarske suradnje, kazao je u intervju središnjoj informativno-političkoj emisiji kineske državne televizije CCTV hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, priopćeno je iz MVPEI-a.

Jandroković boravi u službenom posjetu Narodnoj Republici Kini. Izvrsni politički odnosi dobar su temelj za unaprjeđenje gospodarske suradnje koja u narednom razdoblju ukupnih bilateralnih odnosa treba dobiti prioritet, istaknuo je ministar Jandroković i dodao kako je kineskim investitorima ponuđeno nekoliko za Hrvatsku važnih projekata. Prije svih to su izgradnja i modernizacija željezničke infrastrukture od Rijeke do mađarske granice, izgradnja s proširenjem Zračne luke 'Pleso' i Luke Rijeka, te sudjelovanje u privatizaciji hrvatskih brodogradilišta, nastavlja se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rupel: 'Hrvatskoj smo nudili mnoga rješenja, ali ona nije pristajala' Slika nije dostupna Ramsden: Velika Britanija ne vodi protuhrvatsku politiku

Govoreći o bilateralnim odnosima istaknuo je povijesni i politički značaj prvog posjeta predsjednika Narodne Republike Kine Hu Jintaoa Republici Hrvatskoj u lipnju 2009. godine, kojim je potvrđeno i dodatno učvršćeno prijateljstvo i visok stupanj međusobnog političkog povjerenja.

Imajući u vidu veliki potencijal kineskog turističkog tržišta šef hrvatske diplomacije pozvao je Kineze da posjete Hrvatsku te se uvjere u prirodne ljepote i bogatstva kulturno-povijesne baštine naše zemlje. S tim u svezi, podsjetio je na nedavnu odluku hrvatske vlade o ukidanju viza za kineske turiste ako imaju valjanu schengensku vizu, te skupno i organizirano turistički posjećuju Republiku Hrvatsku.

Ta liberalizacija viznog režima, prema njegovim riječima, mogla bi omogućiti znatniji posjet kineskih turista od lanjskoga kada ih je Hrvatsku posjetilo oko 7.000, stoji u priopćenju.

Na kraju intervjua osvrnuo se i na hrvatske pristupne pregovore ističući kako bi Republika Hrvatska u 2012. godini trebala postati punopravnom članicom Europske unije.

Službeni posjet Kini Jandroković nastavlja posjetom provinciji Shaanxi gdje će se susresti s guvernerom provincije Yuan Chunqingom i drugim lokalnim dužnosnicima, kaže se na kraju priopćenja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene