Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispred Remetinca

'Ovo je prva dobra stvar koja se Sanaderu dogodila u posljednje 4 godine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnici Ive Sanadera, Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, po izlasku iz posjeta u Remetincu dali su izjavu za medije i pojasnili kakva procedura sad slijedi i može li Sanader uskoro i izaći iz zatvora.

Sloković je naglasila kako je bivši premijer Sanader zadovoljan ustavnom odlukom, ali da je još nije u detalje stigao proučiti.

Pročitajte i ovo Mirjana Sanader slikala novinare ispred kuće obitelji Sanader (Foto: Dnevnik.hr) NAKON PRESUDE Sanaderova supruga Mirjana pojavila se na prozoru njihove kuće i fotografirala - novinare Slika nije dostupna Ispričali se zbog bolesti "Krše se moja ustavna prava": Sanader dobio branitelja po službenoj dužnosti jer se odvjetnici nisu pojavili na sudu

"U svakom je slučaju zadovoljan. Zadovoljan je činenicom da su obje presude ukinute i doista nakon ove četiri godine, koliko traje taj kazneni postupak protiv njega, ovo je zapravo prva dobra stvar koja se dogodila. Naravno da sad kaže onu svoju staru 'demo dalje' pa ćemo vidjeti što će dalje biti. Nije još, naravno, stigao u cijelosti pročitati ustavnu odluku, ali kaže ovo ljeto će to temeljito proučiti", rekla je Sloković.

Sanaderov odvjetnik Prodanović komentirao je na pitanje kad bi Sanader najranije mogao iz zatvora i je li to uopće moguće.

DAVANJE I PRIMANJE MITA Šefu MOL-a i Sanaderu moglo bi se suditi zajedno

"Teoretski to postoji. On je karejm kolovoza biti 3 godine i 9 mjeseci lišen slobode. Međutim, naši sudovi nisu priznavali različite vrste lišavanja slobode, dakle ekstradicijski protvor, istražni pritvor i zatvor, ali sud u Strasburgu je te standarde ustanovio. Dakle mi ćemo svakako ići s takvim prijedlogom pa ako ne uspijemo u prvom stupnju, odnosno prvom navratu, ići ćemo preko Ustavnog suda pa ćemo vidjeti. Onda možda čak i u Strasburg, ali se nadamo da ćemo u međuvremenu uspjeti u drugom postupku pa da onda više neće biti ni razloga za to", rekao je Prodanović.

Oboje odvjetnika ustraje na zahtjevu da se nova rasprava provede bez suca Turudića, odnosno pred novim sudskim vijećem.

"Ako iščitate samu ustavnu odluku vidjet ćete da sam Ustavni sud smatra, obzirom na ovakve propuste u činjeničnoj i pravnoj analizi predmeta, jest zapravo neki problem koji ukazuje da bi sudski postupak trebalo provesti pred drugim sudskim vijećem. Znači to je neka preporuka Ustavnog suda i mi ćemo se toga držati", rekla je Sloković.

Novinare je zanimalo da li nakon ustavne odluke Zakon o ratnom profiterstu uopće ima smisla.

"Ima smisla, ali samo za određena djela koja nisu spala u zastaru do 2010. godine, ali ona osnovna intencija je sada interpretacijom ovog zakona dovedena u pitanje. Dakle ne zastarjevaju sva djela ratnog profiterstva počinjena kroz čitavo razdoblje, već samo neka, tako da će doći do reduciranja tog zakona u velikoj mjeri", rekao je Prodanović.

I Sloković i Prodanović se vesele novom ponavljanju postupka u slučajevima Hypo i Ina-MOL protiv Ive Sanadera te ističu da su spremni.

"Naravno da jesmo, to je naš posao. Osim toga ovog puta ćemo početi ispočetka sa zadovoljstvom, obzirom da smatramo da su neki od naših stavova sad prihvaćeni u ovoj Ustavnoj tužbi i pokušat ćemo dokazati ono što otpočetka tvrdimo, a to je da nema valjanih dokaza koji bi ukazali na krivnju gospodina Sanadera, što smo pokušavali prvi put. Smatramo da smo u nekim stavrima bili onemogućeni", zaključila je Sloković.

"To je u stvari optimalna varijanta, da se tome nismo nadali ne bi to sve niti pisali. To je najbolja opcija koja se mogla dogoditi, na nju smo bili spremni i naravno da ćemo nastaviti istim tempom i istim trudom na kraju krajeva, a nadam se i s boljim uspjehom nego u prvom navratu", dodao je na kraju Prodanović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene