Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor predložila je u utorak da se izmjeni Zakon o Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) i propiše da kandidati za DIP najmanje četiri godine prije kandidiranja ne smiju biti članovi političkih stranaka.


Nužan je novi zakon, čvrsti uvjeti izbora, javni poziv kandidatima, biranje članova DIP-a dvotrećinskom većinom, rekla je Jadranka Kosor na konferenciji za novinare.

Vezani članci Hrvatski političari Političari se vratili s odmora pa zasukali rukave, ali nekima nije počelo kako su se nadali: "Neke stvari možete riješiti odmah, a na neke treba pričekati" Hrvatski sabor Pogledajte koliko i što smo sve platili saborskim zastupnicima. Neki žele i uštedjeti: "Ja bih ukinuo..."

"Zbrinjavati u DIP-u stranačke ljude loš je putokaz", kaže Kosor i podsjeća kako je i sam predsjednik Sabora Josip Leko ocijenio da bi imenovanje stranačkog kadra u DIP značilo da su "stranke odlučile grubo štititi vlastite interese".

Na saborskim stranicama još i danas stoji da je jedna, od dvije u petak izabranih potpredsjednica DIP-a, članica SDP-a, rekla je Kosor.

Navela je i da je samo jedan od pet kandidata, Slaven Hojski, u životopisu napisao da nije član ni jedne stranke, ostali su to "izbjegli", iako u zakonu jasno stoji da kandidati za DIP ne mogu biti stranački ljudi.

Najtragičnije je, dodaje, su neki kandidati izjavljivali da će "to biti kruna njihove karijere", iako je među njima bilo aktivnih i bivših zastupnika, ministara.

Karamarko iz 1989. godine: 'Rođen sam '59. godine i po zanimanju sam profesor povijesti...'

"Odluka Hrvatskog sabora bila je protuzakonita", tvrdi Kosor, pitajući se kakvo povjerenje, nakon svega, javnost može imati u novi sastav DIP-a? A DIP-u su, podsjetila je, ovlasti povećane - to tijelo nadzire financije u izbornim procesima, a moći će i diskvalificirati liste na kojima ne bude zastupljeno 40 posto žena.

"Neki stranački ljudi, na kraju radnih putovanja, zbrinjavaju se u DIP-u na osam godina, iako su neki iskoristili i pravo na povlaštenu mirovinu", pomalo rezignirano zaključuje Kosor.

Svjesna je da su izgledi da njen zakonski prijedlog prođe nikakvi, da nema prostora za boriti se protiv saborske odluke.

Sabor je jasno rekao, kad je to u interesu velikih stranaka, onda se i zakonski uvjeti mogu ismijavati, Sabor se narugao sam sebi, ističe zastupnica, te zaključuje kako je izborom u petak odasana jasna poruka "sve se može kad se male ruke slože". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju