Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U prvom krugu razgovora s predstavnicima ministarstava i državnih ureda predložene su uštede u ukupnom iznosu nešto većem od 2 milijarde kuna, izjavila je danas na konferenciji za novinare potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.


Ukupna iznos predloženih ušteda, prema riječima ministra financija Ivana Šukera je 2,08 milijardi kuna (2.083.055.000 kuna), odnosno rashodovna strana proračuna tako bi se smanjila za 1,64 posto. Šuker je najavio da bi se prijedlog rebalansa proračuna pred Vladom trebao naći za dva do tri tjedna te da će se temeljiti na procjeni smanjenja gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj u ovoj godini za dva posto.

Vezani članci Što novi proračun donosi za građane? - 3 Sve o proračunu za iduću godinu: Po čemu je poseban i što konkretno donosi građanima? Ilustracija Na ovo trebate posebno pripaziti nakon uvođenja eura: "To više nije jedna lipa, nego sedam"

Ministar financija istaknuo je da je najveće uštede predložilo Ministarstvo obrane, u iznosu od oko 545 milijuna kuna, a slijedi ministarstvo zdravstva s 500 milijuna kuna, mora, prometa i infrastrukture s 270 milijuna.

Ministarstvo regionalnog razvoja predlaže uštede od 160 milijuna, financija 132 milijuna, poljoprivrede 103 milijuna, a unutarnjih poslova sto milijuna kuna. Predložene uštede u ministarstvu znanosti iznose oko 62 milijuna kuna, obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti 42 milijuna, pravosuđa 35 milijuna, a graditeljstva 22 milijuna kuna.

Uštede same Vlade iznosile bi pak 15 milijuna kuna, Sabora 7 milijuna kuna, a Ureda Predsjednika 1,44 milijuna kuna, rekao je Šuker. Riječ je o uštedama na operativnim troškovima, odnosno rashodi ministarstava svedeni su na najnižu razinu koja omogućava da ona normalno funkcioniraju.

I ovaj rebalans je na staklenim nogama jer ovisi o dobroj turističkoj sezoni. 'Ako se dogodi loša turistička sezona onda je logično da neće biti takav rast i da će u devetom mejsecu biti rebalans proračuna', rekao je ministar Ivan Šuker.

Kosor nije htjela reći što će biti s plaćama službenika

Nakon predloženih ušteda, u drugoj fazi pripreme rebalansa proračuna, vjerojatno idućeg tjedna, uštede će biti predstavljene socijalnim partnerima s kojima će se potom, prema riječima potpredsjednice Kosor, otvoriti razgovori o svim pitanjima koja su važna za Republiku Hrvatsku.

I na opetovane novinarske upite planira li se pritom razgovarati i o suspenziji kolektivnog ugovora, odnosno o plaćama u državnim i javnim službama, Kosor je ponovila kako će se sa socijalnim partnerima otvoriti razgovori o svim bitnim pitanjima. Podsjetila je i da su javna poduzeća već ranije predložila uštede u iznosu od oko 2 milijarde kuna, a uz uštede i u ministarstvima predložene uštede ukupno iznose oko 4 milijarde kuna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju