Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jadranka Cigelj isključena iz HDZ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadranka Cigelj proteklih je dana najave o izbacivanju iz stranke komentirala riječima da, citiramo "ako u HDZ-u pobjeđuje laž u liku drugarice Jadranke Kosor, sama dajem ostavku na sve stranačke funkcije".

Cigelj je, kako doznajemo, s HDZ-om imala dogovor da se nakon mandata predstojnice Vladina ureda za udruge vrati na svoje staro radno mjesto - stranačke tajnice zadužene za ljudska prava i odnose s političkim udrugama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Rovinjsko sunce' pod nadzorom Ministarstva Slika nije dostupna Nevenka Mesić puštena iz pritvora

"Budući da Savjet za razvoj civilnog društva imenuje Vlada, a ne Ured, onda samo netko iz Vlade kome to odobri premijer, može tražiti provjeru. Za takvu provjeru članovi su morali dati pismenu suglasnost, a takva suglasnost nije dostavljena", pojasnila je Kosor nakon današnjeg posjeta izaslanstva Nacionalnog odbora za provedbu Kampanje za borbu protiv nasilja nad ženama i i obiteljskog nasilja predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću. 

"Stvar je potpuno jasna, želimo partnerski odnos s udrugama u kojem se njihovi članovi neće sumnjičiti i provjeravati. Oni su za nas partneri, a ne veleizdajnici i Vlada je ponosna što može surađivati s udrugama civilnog društva. Mi se njih ne sramimo, kao što je to činila čelnica Ureda za udruge Cigelj", kazala je Kosor.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, također je rekla da u razgovoru s Predsjednikom danas nije bilo riječi o "o slučaju Cigelj".

Na upit da komentira činjenicu da je predsjednik Republike rekao da su provjere uglavnom provedene u skladu sa zakonom, Kosor je rekla da Cigelj nije mogla tražiti potpunu provjeru za članove Savjeta za razvoj civilnog društva, jer neće biti zaposleni u Uredu i jer su savjetodavno tijelo. Dodala je da u Uredbi vrlo jasno stoji za koga se mogu tražiti provjere i ustvrdila da osobe za koje se traži provjera moraju biti na neki način vezane uz nacionalnu sigurnost. Sigurno je da članovi Savjeta neće biti u doticaju ni s čim što bi bi moglo ugroziti nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske, naglasila je Kosor.

Na novinarski upit u vezi sa slučajem "Rovinjsko sunce" Kosor je rekla da se provodi nadzor i daje već jedan dio obavljen, utvrđene su nepravilnosti i dalje će se postupati prema tim nalazima. Mislim da se brzo reagiralo i da se stvari odvijaju onako kako sam očekivala, rekla je Kosor.

Potvrdila je da je o tom slučaju bilo riječi i u razgovoru s
Predsjednikom Republike prigodom današnjeg posjeta te da je zaključeno kako bi oni koji pomažu ženama i djeci žrtvama nasilja trebali biti za to stručno osposobljeni i da se žrtve ponovno stigmatiziraju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene