Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Anitkorupcijski izvještaj

Izvješće EK: Čak 59 % građana korupciju smatra vrlo ozbiljnim problemom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim korupcije, ispitanici kao veliki problem u Hrvatskoj smatraju i nepotizam.

Korupcija košta europsko gospodarstvo nevjerojatnih 120 milijardi eura godišnje, objavila je Europska komisija u svom antikorupcijskom izvještaju u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Ilustracija Pomicanje sata Spavat ćemo kraće: Uskoro slijedi velika promjena, a mnogima će teško pasti

Što se tiče Hrvatske, 59 posto građana korupciju smatra jako ozbiljnim problemom, što je za 16 posto više od prosjeka u ostalim europskim zemljama. Hrvatska na žalost ništa bolje nije prošla ni kada se građane pitalo smatraju li nepotizam kao problem kada pokušavaju obaviti neki posao u Hrvatskoj. Čak 57 posto ispitanika se izjasnilo da je to u Hrvatskoj jako ozbiljan problem.

Šest posto ispitanika je odgovorilo potvrdno na pitanje je li ih netko tražio mito ili od njih očekivao da će platiti mito, što je za dva posto više od prosjeka u ostalim zemljama EU.

Prema indeksu korupcije od Hrvatske su ispale gore samo Češka, Slovačka, Italija, Rumunjska i Bugarska, dok smo pitanju kontrole korupcije još lošiji – na ljestvici ispod nas su samo Bugarska i Rumunjska.

Prema izvještaju, Svjetska banka nas je svrstala na vrlo nisko 84. mjesto od mogućih 185 po pitanju koliko je neka zemlja otvorena i prihvatljiva za poslovanje.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene