Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasno u Crvenom moru

Hutisti napadaju brodove koji plove prema Izraelu: "Sve dok oni ne počnu donositi hranu i lijekove u Gazu"

Blokiran je Suez, glavni prometni pomorski pravac između Europe i Azije. Jemenski hutisti gađaju trgovačke brodove u Crvenom moru. Vodeće brodarske kompanije jedna za drugom odustaju od riskantne rute. Do blagdana opskrba Europe ipak neće biti ugrožena, ali već koji tjedan poslije - hoće.

U jemenskim vodama, poznatima po piratstvu, početkom prosinca otet je izraelski trgovački brod. Posljednjih dana s obala Jemena gađani su i pogađani brodovi koji plove pod raznim zastavama, od panamske do norveške.

Pročitajte i ovo Obraćanje Aleksandra Vučića - 1 Dan odluke Vučićev SNS proglasio pobjedu na svim razinama izbora u Srbiji: "Kad god vas otpišu, onda se borite još jače"

"Peta flota Središnjeg zapovjedništva SAD-a, koja operira u Crvenom moru, presrela je 14 bespilotnih letjelica lansiranih s područja koje kontroliraju hutisti u Jemenu, kraj Hudaide, na plovila koja su išla za Izrael", rekao je Daniel Hagari, glasnogovornik izraelske vojske.

Smješten uz more po kojem se odvija oko sedmine globalne pomorske trgovine, Jemen je siromašna, sektaškim građanskim ratom razorena zemlja. U njoj glavni grad drži šijitski pokret hutista, sponzoriran od Irana. Esktremno antiizraelski.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Barbara Golja Najvažniji događaji Povratak Boysa, afera Mreža i novi ministar gospodarstva samo su neki od događaja koji su obilježili posljednjih tjedan dana

"Oružane snage Jemena potvrđuju da nastavljaju sprečavati brodove iz svih država koji plove prema izraelskim lukama kroz Arapsko i i Crveno more, dok oni ne počnu donositi hranu i lijekove našoj vječnoj braći u pojasu Gaze. Bog je svjedok mojim riječima", poručio je Jehia Sareea, glasnogovornik hutističke vojske.

Više pogledajte u priloženom videozapisu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene