Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masovni udar

VIDEO SAD i Velika Britanija žestoko napali iz zraka i s mora uporišta hutista u Jemenu: Odmah je stigla nova prijetnja - ''Platit ćete visoku cijenu!''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Američke i britanske snage započele su zračne napade na pobunjenike hutiste u Jemenu. Napadi su izvedeni zrakoplovima, brodovima i podmornicama, potporu operaciji su pružile Australija, Kanada, Bahrein i Nizozemska, a ciljano je više od desetak lokacija.

SAD i Velika Britanija napale su nešto iza ponoći ciljeve povezane s hutistima u Jemenu, izjavila su četiri američka dužnosnika Reutersu, a nešto kasnije stigla je i službena potvrda iz samog vrha dviju država - od američkog predsjednika te britanskog premijera.

Prijavljeni su napadi na glavni grad Sanau i Hudaydah, lučko uporište na Crvenom moru, javlja BBC

Dužnosnik hutista potvrdio je na X-u, bivšem Twitteru, da su napadi izvedeni diljem Jemena.

"Američko-cionističko-britanska agresija na Jemen pokrenula je nekoliko napada na glavni grad, Sanu, pokrajinu Hudaydah, Saadu i Dhamar", objavio je dužnosnik hutista Abdul Qader al-Mortada.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Poljskoj U Poljskoj Tisuće na prosvjedu protiv reforme medija i uhićenja bivših ministara: "Preživjeli smo Ruse, preživjet ćemo Tuska"

Najavljena osveta: ''SAD i Britanija platit će visoku cijenu"

Zamjenik ministra vanjskih poslova Husa Hussein al-Izzi dao je izjavu za jemenski TV kanal Al-Masirah i rekao: ''SAD i Velika Britanija platit će visoku cijenu za ovu očitu agresiju".

Napadi su prestali oko jedan sat, a koalicija koja je izvela napad objavila je da nije imala gubitaka.

Oglasili se Biden i Sunak

''Danas su, prema mojim zapovijedima, američke vojne snage - s Ujedinjenim Kraljevstvom i uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske - uspješno izvele napade na niz ciljeva u Jemenu koje koriste pobunjenički hutisti kako bi ugrozili slobodu plovidbe u jednom najvitalnijih plovnih putova svijeta'', navodi se u službenoj pisanoj izjavi američkog predsjednika Joe Bidena.

''Ovi udari su izravan odgovor na napade hutista na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru, koji su bez presedana, a uključuju korištenje protubrodskih balističkih projektila po prvi put u povijesti.  Današnja obrambena akcija dolazi nakon opsežne diplomatske kampanje i sve brojnijih napade pobunjenih hutista na komercijalna plovila'', istaknuo je Biden.

''Ovi ciljani udari jasna su poruka da Sjedinjene Države i naši partneri neće tolerirati napade na naše osoblje niti dopustiti neprijateljskim akterima da ugroze slobodu plovidbe jednom od najkritičnijih svjetskih komercijalnih ruta. Neću oklijevati s daljnjim akcijama za zaštitu naših ljudi i slobodnog protoka međunarodne trgovine''. zaključuje se u Bidenovoj izjavi. 

U priopćenju objavljenom u isto vrijeme kad i Bidenovo, britanski premijer Rishi Sunak potvrdio je da su Kraljevske zračne snage sudjelovale u napadima na objekte koje koriste hutistički pobunjenici u Jemenu.

"Ujedinjeno Kraljevstvo će se uvijek zalagati za slobodu plovidbe i slobodan protok trgovine. Stoga smo poduzeli ograničenu, nužnu i proporcionalnu akciju u samoobrani, zajedno sa Sjedinjenim Državama uz neoperativnu potporu Nizozemske, Kanade i Bahreina protiv ciljeva povezanih s ovim napadima, kako bismo degradirali vojne kapacitete hutista i zaštitili globalnu plovidbu'', navodi se u Sunakovu priopćenju.

Pročitajte i ovo Posljedice napada na Ukrajinu Rat u Europi Povučen kontroverzni nacrt zakona: Brojni pokušavaju izbjeći mobilizaciju

Veći udari su zabilježeni i u luci Hudaydah, uporištu hutista u Crvenom moru, potvrdio je jemenski slobodni novinar Ali al-Sakani, koji je na mreži X objavio: "Zračni udari na položaje hutista u provincijama Sanaa, Saada, Dhamar i Hudaydah, rekli su mi lokalni stanovnici."

Svjedoci su za Reuters otkrili da su napadi bili usmjereni na vojnu bazu u blizini zračne luke glavnog grada, vojnu lokaciju u blizini zračne luke grada Taiz, pomorsku bazu u Al-Hudaidi i vojne lokacije u pokrajini Hadža.

Ovo je prvi put da su pokrenuti napadi protiv skupine koju podupire Iran otkako je počela ciljati međunarodne brodove u Crvenom moru krajem prošle godine.

Hutisti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu, a napadi ugrožavaju međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Pročitajte i ovo Kasni brodska dostava; ilustracija - 1 Ratne igre Europi prijete novi problemi: ''Ekonomske posljedice mogle bi biti ozbiljne''

Pentagon objavio detalje

Američki ministar obrane Lloyd Austin objavio je izjavu u kojoj kaže da je zajednička vojna akcija namijenjena ometanju i degradaciji sposobnosti hutista: ''Napadi su ciljali bespilotnu letjelicu hutista, površinsko plovilo bez posade, krstareću raketu za napad s kopna i obalni radar te mogućnosti zračnog nadzora.''

Šef Pentagona pratio je operaciju u stvarnom vremenu iz bolnice, gdje je imao operaciju raka prostate, potvrdio je dužnosnik Pentagona i dodao da je Austin bio aktivno uključen te da je s Bidenom razgovarao dvaput u posljednja 72 sata prije operacije.

Napade su izveli zrakoplovi, brodovi i podmornica, kazao je ranije američki dužnosnik za Reuters, a dužnosnici koje je citirao Associated Press govorili su o masivnom udaru odmazde korištenjem krstarećih projektila Tomahawk i borbenih zrakoplova koji polijeću s ratnih brodova.

Naveli su da mete hutista uključuju logistička središta, sustave protuzračne obrane i skladišta oružja.

Četiri zrakoplova RAF-a Typhoon bombardirala su dva cilja Hutija, a poletjeli su iz baze Akrotiri na Cipru.

Vjeruje se da su ovo prvi udari koje su Sjedinjene Države izvele protiv hutista u Jemenu od 2016. godine, napominje Reuters.

Noćašnji "kompleksni napad", kako su ga opisali Amerikanci opisali, dogodio se tjedan dana nakon zajedničke izjave SAD-a i ostalih država u kojima su oštro upozorili hutiste da će snositi posljedice ako nastave s napadima.

Pročitajte i ovo Požar u osječkoj tvornici - 3 Državno odvjetništvo šuti Nešto je loše u zraku, zabrinuti su mještani: Zašto ni tri mjeseca nakon katastrofalnog požara u Osijeku nema novih informacija?

Ranije u četvrtak, vođa hutista izjavio je da svaki američki napad na tu skupinu neće proći bez odgovora.

Hutisti, koji su zauzeli veći dio Jemena u građanskom ratu, obećali su da će napadati brodove povezane s Izraelom ili koji idu prema izraelskim lukama. Međutim, mnogi od ciljanih brodova nisu imali veze s Izraelom.

Američka vojska priopćila je u četvrtak da su hutisti ispalili protubrodsku balističku raketu na međunarodne brodske putove u Adenskom zaljevu, što je 27. napad te skupine od 19. studenog.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene