Vlada i učitelji u srijedu nastavljaju pregovor o plaćama. Sindikati kažu da ne odustaju od 6,11%, i ako to ne dobiju ići će u četvrtak u štrajk. Povećanje traže i za profesore, pedagoge, kuhare, čistače...

Galerija


Nakon dva sata sastanka u prvom pokušaju mirenja - sindikati učitelja i Vlada dogovorili su u ponedjeljak tek da će se o povećanju plaća opet dogovarati u srijedu.

Vezani članci Vlada objavila ponudu sindikatima u štajku (Foto: Vlada/Facebook) Vlada na Facebooku objavila detalje ponude sindikatima i izazvala burne reakcije: ''E pa nećeš, razbojniče'' Andrej Plenković nakon pregovora (Foto: Dnevnik.hr) Plenković nakon sastanka sa sindikatima: "Ostvarili smo kvalitetan kompromis"; Mihalinec: "To nije ono što smo mi tražili"

Ministar Josip Aladrović rekao je nakon današnjeg sastanka kako ne može iznositi detalje jer je postupak tajan. Sindikati najavljuju da neće pristati ni na što manje od povećanja plaća za 6 posto.

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja rekla je da ako u srijedu ne bude dogovora, u četvrtak će biti štrajka.

Ministar financija Zdrvako Marić ne želi ništa prejudicirati, a ministrica oibrazovanja Blaženka Divjak zalaže se za veće plaće.

Dođe li u četvrtak do štrajka, nastavu bi moglo odgoditi čak 40 tisuća učitelja u 1200 osnovnih i srednjih škola. „Mi očekujemo odaziv svih zaposlenih u sustavu obrazovanja, jer naši zahtjevi za povećanje koeficjenata idu za sve“, rekao je Branimir Mihalinec iz Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Prosječna plaća učitelja je 6766 kuna 

Prosječna plaća učitelja za prvih 6 mjeseci ove godine, prema podacima Zavoda za statistiku, iznosila je 6766 kuna.

S povećanjem koeficijenta složenosti poslova od 6,11 posto, koliko traže sindikati, plaća bi učiteljima u prosjeku narasla za 600 kuna. Prosječna plaća tada bi iznosila 7366 kuna. 

U školstvu je ukupno zaposleno 68 tisuća ljudi - od učitelja i profesora, do pedagoga, administracije, kuhara, čistačica... Sindikati traže da plaća svima raste 6 posto.  Pristane li Vlada na zahtjeve sindikata - to bi proračun stajalo između 300 i 400 milijuna kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr