Vlada i učitelji u srijedu nastavljaju pregovor o plaćama. Sindikati kažu da ne odustaju od 6,11%, i ako to ne dobiju ići će u četvrtak u štrajk. Povećanje traže i za profesore, pedagoge, kuhare, čistače...

Galerija


Nakon dva sata sastanka u prvom pokušaju mirenja - sindikati učitelja i Vlada dogovorili su u ponedjeljak tek da će se o povećanju plaća opet dogovarati u srijedu.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković ne otkriva daljnje poteze: ''Najvažnije je da djeca idu u školu'' Vlada objavila ponudu sindikatima u štajku (Foto: Vlada/Facebook) Vlada na Facebooku objavila detalje ponude sindikatima i izazvala burne reakcije: ''E pa nećeš, razbojniče''

Ministar Josip Aladrović rekao je nakon današnjeg sastanka kako ne može iznositi detalje jer je postupak tajan. Sindikati najavljuju da neće pristati ni na što manje od povećanja plaća za 6 posto.

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja rekla je da ako u srijedu ne bude dogovora, u četvrtak će biti štrajka.

Ministar financija Zdrvako Marić ne želi ništa prejudicirati, a ministrica oibrazovanja Blaženka Divjak zalaže se za veće plaće.

Dođe li u četvrtak do štrajka, nastavu bi moglo odgoditi čak 40 tisuća učitelja u 1200 osnovnih i srednjih škola. „Mi očekujemo odaziv svih zaposlenih u sustavu obrazovanja, jer naši zahtjevi za povećanje koeficjenata idu za sve“, rekao je Branimir Mihalinec iz Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Prosječna plaća učitelja je 6766 kuna 

Prosječna plaća učitelja za prvih 6 mjeseci ove godine, prema podacima Zavoda za statistiku, iznosila je 6766 kuna.

S povećanjem koeficijenta složenosti poslova od 6,11 posto, koliko traže sindikati, plaća bi učiteljima u prosjeku narasla za 600 kuna. Prosječna plaća tada bi iznosila 7366 kuna. 

U školstvu je ukupno zaposleno 68 tisuća ljudi - od učitelja i profesora, do pedagoga, administracije, kuhara, čistačica... Sindikati traže da plaća svima raste 6 posto.  Pristane li Vlada na zahtjeve sindikata - to bi proračun stajalo između 300 i 400 milijuna kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju