Vlada i sindikati u školstvu danas su krenuli u proces mirenja nakon što su sindikati najavili štrajk koji bi se u osnovnim i srednjim školama trebao održati 10. listopada.

Galerija


Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nakon sastanka je poručio kako zbog tajnosti postupka ne može komentirati same pregovore. 

Vezani članci Josip Aladrović - 1 Ministar Aladrović o potporama za poduzetnike: ''Osigurali smo dodatnih 400 milijuna kuna za pomoć. Ako bude potrebno, naći će se i za kasnije" Josip Aladrović Poslodavci zadovoljni, Aladrović otkrio imaju li ugostitelji koji otvore terase pravo na Vladinu pomoć

"Mirenje nastavljamo u srijedu, a budući da je postupak tajan, ne možemo iznositi nikakve informacije", kazao je Aladrović.

Ministar Aladrović o mirenju sa sindikatima

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) Branimir Mihalinec također nije želio komentirati tijek sastanka. 

"Ako u srijedu nakon sastanka mirenje ne bude uspješno, nastavljamo s našim aktivnostima, o čemu čemo vas obavijestiti na vrijeme", rekao je Mihalinec. 

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja rekla je da dolazi do pokušaja opstrukcije sindikalnog djelovanja.

"Neovisno o procesu mirenja, moram reći da su zabilježene opstrukcije sindikalnog djelovanja tako da ćemo danas prijaviti kršenje Zakona o radu i pokušaj opstrukcije prijaviti nadležnim institucijama. Ti pokušaji ne idu u prilog niti sindikatima niti zaposlenicima u sustavu obrazovanja. Tko radi sam protiv sebe, neka razmisli što radi", kazala je Šprem ne želeći otkriti tko opstruira rad sindikata. Istaknula je samo kako nije riječ o drugim sindikatima.

Sanja Šprem o opstrukciji rada sindikata

"Odluka se ne mora donijeti danas"

Uoči početka sastanka predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) Branimir Mihalinec kazao je kako se odluka ne mora nužno donijeti danas jer mirenje mora završiti najkasnije do srijede. 

"Mirenje je pokušaj da se riješi konflikt, da se nađe kvalitetno rješenje da ne dođe do štrajka. Očekujemo da će Vlada biti maksimalno koncentrirana na problem. Što se mirenja tiče, nema pravila da se odluka mora donijeti u prvom danu i ono mora završiti najkasnije 9. listopada", rekao je Mihalinec.

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja rekla je da ne pristaju ni na što ispod 6 posto povećanja. 

"Sve ovisi o rezultatima mirenja. Naš je konačni zahtjev 6 posto i ispod toga ne pristajemo", rekla je Šprem i dodala da će, ako postupak mirenja ne uspije, u srijedu poslati upute za štrajk koji će početi u četvrtak.

Podsjetimo, ministar rada Josip Aladrović izjavio je u srijedu kako vjeruje da će uspjeti postići dogovor sa školskim sindikatima, koji su najavili štrajk jer vlada nema stav o njihovu zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6 posto.

"Naravno da ćemo sjesti sa sindikatima i vidjeti kolika su očekivanja, kolika su traženja, postoji li mogućnost za nekakvu mogućnost dogovora. Imamo vremena do 10. listopada", rekao je ministar rada.