Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje haškom osuđeniku Mladenu Naletiliću Tuti na zagrebačkom Županijskom sudu danas je ponovno odgođeno na traženje obrane jer je tužiteljstvo promjenilo optužnicu kojom Nalatelića sada tereti za otmicu i poticanje na ubojstvo, ali ne i za sudjelovanje u skupini koja je počinila kazneno djelo.


Sudac Ivan Turudić suđenje je odgodio za 26. travnja na prijedlog branitelja Željka Žganjera koji je tražio "vrlo kratak rok", objasnivši da je za danas pripremio dokazne prijedloge prema staroj optužnici.

Turudić je izrazio sumnju da obrana pokušava odugovlačiti postupak. Dodao je da je zadnji put odgodio suđenje za mjesec dana kako bi Žganjer mogao pripremiti obranu, ali da je tek prije tri dana izvršio uvid u spis.

Tužiteljstvo je odustalo od progona Naletelića za sudjelovanje u skupini koja je počinila kazneno jer to nedjelo ne postoji u novom Kaznenom zakonu.

>>
Hrvatska još nije obaviještena o puštanju Tute, možda bude izručen BiH

No, bivšeg zapovjednika tzv. Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane i dalje se tereti za otmicu Roberta Nosića u Policijskoj postaji Ljubuški 1993. te poticanje na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.

Optužnica je podnesena još 1997. no suđenje nikada nije započelo. U međuvremenu je Naletilić uhićen i izručen Haaškom sudu na kojem je osuđen zbog ratnih zločina protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice na 20 godina zatvora. Nakon izdržane dvije trećine kazne, sredinom veljače ove godine pušten je na slobodu.

Suđenje su pratili njegovi prijatelji, među njima umirovljeni general HVO-a Ivan Andabak koji je oslobođen optužbi za krijumčarenje 660 kilograma kokaina te desničar Mladen Schwartz i njegova supruga Ana Lučić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Dragan Despot Domaći glumac napravio profil na društvenoj mreži kako bi zatražio pomoć nakon potresa Potres u Zagrebu Štromar o obnovi nakon potresa: ''Nikoga nećemo ostaviti bez krova nad glavom''