Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Trebalo bi doraditi zakon"

Izlaze li mnogi okrivljenici iz poznatih korupcijskih afera s preblagim kaznama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priznao je krivnju, nagodio se s Uskokom pa se nakon 4 godine predomislio. Petar Čobanković traži poništenje te nagodbe, pa će o tom neobičnom zahtjevu ključnog svjedoka u aferi Planinska Županijski sud odlučivati idući tjedan. No javnost se godinama pita izlaze li mnogi okrivljenici iz poznatih korupcijskih afera s preblagim kaznama i je li itko vratio novac ili platio štetu.

Najpoznatiji pokajnik Petar Čobanković zbog kazne koju je odslužio guljenjem krumpira prije četiri godine teško je teretio Ivu Sanadera u aferi Planinska. "S druge strane rekao sam predsjedniku kako smatram i da je cijena visoka", rekao je Petar Čobanković još 15. svibnja 2013. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne osjeća se krivom Bivša šefica računovodstva HDZ-a na suđenju za Fimi mediju: "Moje ranije izjave u USKOK-u bile su izrečene pod pritiskom na mene i moju obitelj" Slika nije dostupna Suđenje Ivi Sanaderu "HDZ nam je isplaćivao plaće, uskrsnice i božićnice na ruke"

Blagu kaznu postigao je u sporazumu s tužiteljstvom. Iskusni odvjetnik Anto Nobilo objašnjava - takve nagodbe su opravdane i štede resurse državnog odvjetništva. "Možda je započeto sve na krivi način jer kad ministar dobije kaznu guljenja krumpira, a običan građanin guljenja dugogodišnje robije onda naravno da narod izvuče zaključak da postoji privilegirana kasta", kaže odvjetnik Anto Nobilo.

Čobanković sad traži poništenje presude i novi postupak. Tvrdi da je njegovo priznanje iznuđeno. Pitanje je kako će se to odraziti i na samu presudu Sanaderu i ostalima. U toj aferi krivnju je priznao i Stjepan Fiolić koji je rekao da je novce u kartonskoj kutiji odnio kod Ive Sanadera.

U najvećoj korupcijskoj aferi Fimi Media, u kojoj je Ivo Sanader također na optuženičkoj klupi - bilo je više pokajnika. Branka Pavošević i Mladen Barišić potvrdili su još 2014. godine da se, u odnosu na optužnicu, smatraju krivima. No, nakon što je presuda poništena i suđenje krenulo ispočetka i oni su preokrenuli ploču. Tako je Barišić 6. lipnja 2016. godine izjavio kako se ne osjeća krivim.

"Ako neki političar može sa svojom nagodbom doprinijeti da se razotkrije daleko veće, i za državu i društvo opasnije, kazneno djelo onda je u redu da ga se nagradi, običan čovjek u pravilu ne dolazi u takvu situaciju", dodaje Nobilo.

Nagodbe s okrivljenicima radio je i bivši državni odvjetnik Vladimir Terešak. "To je stvar taktike, obrane i optužbe, dakle, negdje je i potrebno da okrivljenik svojim iskazom doprinosi otkrivanju kaznenog djela što državno odvjetništvo u praksi cijeni", kaže Vladimir Terešak.

Novac iz korupcijskih afera, čini se, rijetki vraćaju. "Nagodbe obuhvaćaju samo kazneni aspekt, ali ne sadrže i imovinski aspekt vraćanja, mislim da bi u tom smislu trebalo doradit zakon", dodaje Nobilo. No, gotovo 3 milijuna kuna mora vratiti Igor Premilovac. I on se nagodio s tužiteljstvom, krunski je svjedok na suđenju Nadanu Vidoševiću.

"Nisam imao dalje izbora, ova država ipak bi nekako došla do mene“, rekao je vlasnik tvrtke Remoker Igor Premilovac. Sudovi pak - nagodbe uglavnom samo prihvate. "Sud će prihvatiti svaki sporazum koji je zakonit i gdje je kazna odmjerena u skladu sa zakonom", dodaje Terešak. Statistika DORH-a govori da su od 282 lanjske presude za korupciju, gotovo pola njih, odnosno 132 postignute - sporazumom.

 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene