Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrat na pomolu?

Čobankovićev odvjetnik pojasnio zašto je zatraženo poništenje presude u slučaju Planinska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar poljoprivrede, Petar Čobanković, pokajnik u postupku Planinska zatražio je poništenje te presude i obnovu postupka

Tvrdi da su njegov iskaz i priznanje, na temelju kojih je donesena i presuda, iznuđeni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Planinska Bivši Sanaderov ministar nakon guljenja krumpira tuži Hrvatsku: "Na njega je vršen pritisak da potpiše sporazum" Slika nije dostupna OSUĐEN ZBOG KORUPCIJE Ništa od obnove postupka: Sud odbio Čobankovićev zahtjev

Podsjećamo, Čobankovićevo priznanje i pokajništvo je među ključnim adutima za osuđujuću presudu Ivi Sanaderu koji je dobio četiri i pol godine zatvora. Čobanković je u nagodbi dobio rad za opće dobro nekoliko mjeseci guljenja krumpira u javnoj kuhinji.

U međuvremenu, DORH je protiv njega pokrenuo spor na sudu u Vukovaru, tražeći da podmiri 37 milijuna kuna štete iz afere Planinska. Angažirao je i novog odvjetnika, dok bivši koji je dogovarao nagodbu - poručuje kako o novom postupku ne zna ništa.

"Zahtjev za obnovom kaznenog postupka argumentiramo na temelju činjenice da je do samog sporazuma između državnog odvjetništva, odnosno uskoka i gospodina Čobankovića došlo na nezakonit način, zapravo da je on zbog pritiska i straha od zatvora i zbog bolesti bio prisiljen potpisati sporazum", kaže Željko Olujić, odvjetnik Čobankovića.

Iz Državnog odvjetništva ovaj slučaj nisu htjeli komentirati jer poručuju kako njima Čobankovićev zahtjev još nije stigao sa suda. Inače, na Županijski sud zahtjev je stigao 30-tog lipnja.

"Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske ne komentiraju objave u medijima slijedom čega neće komentirati ni objavu i informacije koje navodite u svom upitu, a vezano za izvanredni pravni lijek obnove kaznenog postupka sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku", poručuju iz DORH-a.

"Ukoliko su ostvarene zakonske pretpostavke, u tom slučaju taj zahtjev se dostavlja suprotnoj starni - u konkretnom slučaju bi se trebao dostaviti USKOK-u. I USKOK ima rok od 8 dana radi očitovana. Poslije toiga se onda zakazuje sjednica Izvanraspravnog vijeća i donosi konkretna odluka", kazao je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Ovakvim raspletom zadovoljni su i Sanaderovi odvjetnici koji otpočetka upozoravaju na Čobankovićev iskaz.

"Pogotovo jer je on iskaz davao služeći se jednom bilježnicom u kojoj su bila određena pitanja i odgovori, a koja su se po redoslijedu i sadržaju poklapala sa zapisnikom o ispitivanju. Dakle, kako ga je tužilac pitao na raspravi, tako je on već unaprijed imao pripremljene odgovore", kazao je Čedo Prodanović.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene